Crna hronika

Zatvorenici u Spužu tvrde da nemaju adekvatnu zdravstvenu njegu

Autor Mladen Stojović Izvor Dan

Pritvorenici Istražnog zatvora u Spužu tvrde da nemaju adekvatnu zdravstvenu njegu, jer nema ljekara, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Podgorički dnevnik prenio je izjavu neimenovanog pritvorenika koji kaže da mimo oboljelih od korone, postoje i drugi pritvorenici sa zdravstvenim problemima.

Ali uzalud, ljekara nema. Nedavno je u zatvoru umro čovjek koji je dobio epileptični napad, i kojem nije imao ko da ukaže pomoć. Jednostavno, prepušteni smo sami sebi”, prenijele su izjavu pritvorenika Vijesti.

List navodi da iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija nisu odgovorili - da li je tačno da u Istražnom zatvoru trenutno ne radi nijedan doktor, odnosno, da su zdravstveni radnici dominantno na odmoru.

Prema pisanju Vijesti bez odgovora su ostala i pitanja kakvo je zdravstveno stanje pritvorenih lica koji su pozitivni na koronavirus, gdje su smješteni, koliko ih je oboljelih, a koliko u samoizolaciji.

List navodi da iz UIKS-a još uvijek nisu odgovorili u koliko je sati, 11. avgusta preminuo osuđenik A.S. Da li mu je i ako jeste, koliko vremena nakon toga zatvorski ljekar ukazao medicinsku pomoć.

Bez odgovora ostalo je i pitanje od kada se A.S. nalazio na izdržavanju kazne zatvora u organizacionoj jedinici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija - Zatvor za duge kazne, ali i da li je dan prije smrti, ili na dan smrti, prebačen iz jedne sobe u drugu, što je, tvrde osuđenici učinjeno, pišu Vijesti.

Osuđenici su nakon smrti A.S. kazali da je prije smrti taj robijaš imao povrede, ali i da je u trenutku epileptičnog napada pomoć dobio samo od cimera.

Iz UIKS-a nijesu odgovorili ni na pitanja o tome, navode Vijesti.

Tagovi