Crna hronika

Nikšićani se NAGODILI sa SDT-om: Zbog šverca cigareta u zatvor 28 MJESECI i plaćaju 5.000 eura!

Autor Mladen Stojović Izvor Pobjeda

Nikšićani M.P. (50), B.D. (28) i V.P. (36) potpisali su sa Specijalnim tužilaštvom sporazum kojim su priznali članstvo u kriminlnoj organizciji odgovornoj za šverc cigareta, čime je državna kasa oštećena za 3.800.000 eura.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

M.P. je sa tužilaštvom dogovorio da u zamjenu za priznanje odleži 10 mjeseci zatvorske kazne i na ime sporedne kazne uplati u državnu kasu 3.000 eura, piše Pobjeda.

V.P. je dogovorio 10 mjeseci zatvora i da u državni budžet uplati 2.000 eura, koliko je zaradio prevozeći cigarete, dok je B.D. pristao na osam mjeseci robije i da vrati nezakonito stečenih 1.000 eura.

Prema navodima optužnice njih trojica su zajedno sa sugrađaninom J.M., koji je u bjekstvu, krajem prošle godine iz Luke Bar koristeći lažnu dokumentaciju prošvercovali 4.545 paketa cigareta, čime je državni budzet oštećen za 3.800.000 eura.

Specijalno tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da je ova kriminalna organizacija djelovala po prethodno utvrđenom planu i jasno utvrđenim ulogama prema kojima su cigarete krijumčarene iz Slobodne carinske zone Bar, a sve radi stavljanja u promet na ilegalno tržište.

Istražitelji su došli do dokaza kako su ovi optuženi u novembu i decembru prošle godine prenosili neocarinjenu akciznu robu – cigarete preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora.

Posao šverca akcizne robe u konkretnom slučaju otpočeo je kada je Pejović prihvatio ponudu Mikovića i stavio mu na raspolaganje vozače i kamione svoje kompanije LP Trans DOO Nikšić za prenos cigareta preko carinske linije izbjegavajući mjere carinskog nadzora.