Crna hronika

Preko DNK traži se majka bebe nađene mrtve u kontejneru

Autor mondo.me

Prema nezvaničnim informacijama, beba nađena mrtva u kontejneru u Bijelom Polju rođena je živa i kasnije je ugušena.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Policija u Bijelom Polju istražuje ko je ostavio novorođenu bebu u kontejneru a obdukcija će pokazati da li je beba živa rođena i, ako jeste, koliko je vremena bila živa.

To je za Dan rekao viši državni tužilac Vladan Đalović.

Podgorički dnevnik navodi da je policija kontaktirala sa svim domovima zdravlja i bolnicama kako bi identifikovala majku ženskog novorođenčeta čiji je beživotno tijelo 17. jula pronađeno u jednom kontejneruu Bijelom Polju.

Prema saznanjima Dana, uzet je uzorak DNK, preko kojeg će istraga takođe pokušati da utvrdi ko je mrtvo novorođenče ostavio u kontejneru.

Tužilac u bjelopoljskom Višem tužilaštvu Vladan Đalović kazao je za podgorički list da je formiran predmet povodom ovog slučaja.

On je dodao da je tijelo mrtve bebe upućeno na obdukciju u Klinički centar Crne Gore odmah nakon što su ga radnici Komunalnog našli u kontejneru.

“Obdukcija će pokazati šta dalje treba da preduzmemo u ovom slučaju. Ona će pokazati način smrti i da li je beba živa rođena i, koliko je vremena bila živa. To su uobičajeni standardi kad su u pitanju ovakvi slučajevi”, rekao je Đalović.

Podgorički list navodi da je prema nezvaničnim informacijama, beba živa rođena i navodno kasnije ugušena.

U okviru istrage izuzeti su i video-snimci sa kamera koje se nalaze u blizini, a izjave su dali i neki od stanara obližnje zgrade.

Početkom aprila ove godine, u Zeti je pronađeno beživotno tijelo novorođenčeta. Policija je slučaj otkrila 5. aprila zahvaljujući osoblju Kliničkog centra Crne Gore, koje ih je obavijestilo da je ljekarsku pomoć zatražila ženska osoba koja je tada bila životno ugrožena usled porođaja van bolnice.

Od 1990. do 1. aprila 2019. godine, crnogorska policija evidentirala je 35 ubistava novorođenčadi, podsjeća Dan.