Crna hronika

Na granici najviše zaplijenjeno skanka, najmanje heroina

Autor mondo.me Izvor Dan

Službenici Uprave carina Crne Gore u prethodnih pola godine u četiri slučaja oduzeli su 33 kilograma skanka i 12 kilograma heroina, piše Dan.

ilustracija
Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Mihajlo Maricic

Podgorički dnevnik navodi da su u ovom period oduzeta i tri pištolja i 2.480 komada metaka.

Analizom podataka u dužem periodu zaključeno je da u strukturi zaplijenjenih narkotika preovladava marihuana (skank), zatim kokain i heroin.

U periodu od 1. januara do 6. jula, službenici Uprave carina izvršili su 20.413 detaljnih kontrola vozila i robe, 146 inspekcijskih kontrola i 40 kontrola tržnica i pijaca.

Utvrđeno je 111 nepravilnosti. Izdato je 99 prekršajnih naloga i izrečene su novčane kazne u vrijednosti 63.200 eura.

Oduzeta je krijumčarena roba u vrijednosti 199.515,70 eura.

Uprava carina je samostalno i u saradnji sa drugim državnim organima podnijela ukupno 12 krivičnih prijava nadležnom tužiocu.

U 2020. godini, Odsjek za carinske istrage je postupao no nalogu tužilaštva, a predmet istražnih radnji su krivična djela kao što su falsifikovanje isprava, utaja poreza i slično.

U pojedinim predmetima obuhvaćeni su i carinski službenici kojima se stavlja na teret zloupotreba službenog položaja u vršenju ovlašćenja.

Prema pisanju Dana tokom prve polovine 2020. godine, carinici su, sprovodeći kontrole iz svoje nadležnosti, izvršili veliki broj zaplijena, pri čemu se svaka pojedinačna otkrivena neregularnost procesuira u skladu sa propisima.

Od većih zaplijena mogu se izdvojiti nedavna zaplena 606 litara alkoholnih pića i 80 litara etil-alkohola na graničnom prelazu Dračenovac, zaplena kozmetike i druge robe vrijednosti preko 14.000 eura u autobusu koji je saobraćao na međunarodnoj liniji i druge zaplijene.