Crna hronika

Krivična prijava protiv izvršnog direktora IN4S zbog utaje poreza

Autor mondo.me

Sektor kriminalističke policije podnio je danas krivičnu prijavu protiv izvršnog direktora nevladnog udruženja (NVU) IN4S iz Podgorice, Gojka Raičevića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo utaja poreza i doprinosa.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Iz Uprave policije je saopšteno da se osumnjičeni G.R. tereti da je izvršenjem tog krivičnog djela nanio štetu državnom budžetu u iznosu od 59,5 hiljada eura.

„G.R. je kao osnivač, ovlašćena i odgovorna osoba u NVU IN4S, izbjegavao plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, dajući lažne podatke o zakonito stečenim prihodima za 2018. godinu, koje su od uticaja na utvrđivanje obaveza”, navodi se u saopštenju.

Kako su objasnili iz Uprave policije, G.R. u mjesečnoj PDV prijavi za septembar, a kasnije i u završnom računu za 2018. godinu, nije prikazao iznos od 240 hiljada eura, koji je prihodovao po osnovu pružanja usluga kompaniji M:tel iz Podgorice, što predstavlja osnov za obračun poreza na dobit IN4S.

„G.R. je ovim krivičnim djelo, sumnja se, nanio štetu budžetu Crne Gore u iznosu od 41,65 hiljada eura po osnovu neplaćenog poreza na dodatu vrijendost (PDV) za septembar i poreza na dobit za 2018. godinu u iznosu od 17,85 hiljada eura”, zaključuje se u saopštenju.