Crna hronika

Crnogorski biznismen kojeg traži policija zaposlen u Vladi Srbije!

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Odbjeglog biznismena Vladana Nicovića crnogorske vlasti potražuju radi služenja zatvorske kazne i prisustva na brojnim ročištima koja su pokrenuta protiv njega pred Osnovnim sudom u Podgorici

Izvor: twitter/printscreen

On se, kako navodi "Pobjeda", nalazi se u Srbiji, gdje je zaposlen kao koordinator Vlade Republike Srbije za digitalizaciju pod imenom Vanja Nicović.

Da se radi o istoj osobi, odnosno da je Vanja u stvari Vladan, Pobjedi je potvrdilo više osoba, koje godinama pokušavaju da uknjiže stanove koje su kupovali od Nicovića.

Kako je navedeno u krivičnim prijavama, Nicoviće je prodavao isti stan po četiri puta, zbog čega je većina kupaca ostala i bez stana i bez novca, a i mogućnosti da se naplate.

O Nicovićevim prevarama svjedočili su stanari zgrade u podgoričkom naselju Donja Gorica, u Ulici arhonta Petra, kao i zgrade na Zabjelu, čiji je investitor bio sada odbjegli Vladan Nicović, nekada javnosti poznat kao bivši stečajni upravnik AD Gradski saobraćaj. Tek je kasnije postao privatni biznismen, investitor u građevinarstvu.

Crnogorske vlasti su za njim zbog pravosnažne presude za pronevjere u Gradskom saobraćaju, raspisale potjernicu. Osnovni sud osudio ga je na četiri godine i četiri mjeseca robije, zbog zloupotrebe službenog položaja, utaje poreza i doprinosa dok je obavljao dužnost stečajnog upravnika Gradskog saobraćaja.

Nicović ne samo da je izbjegao da odgovara zbog počinjenih krivičnih djela, već je uspio i da zauzme mjesto u Vladi Srbije kao koordinator za digitalizaciju i „podučava“ polaznike ovog kursa o informacionim tehnologijama. Među njima, sudeći prema prilozima iz srpskih medija su i osobe iz sudstva.

Nicović je 29. januara prošle godine gradonačelniku Požarevca Banetu Spasoviću uručio ECDL sertifikat. Sve to uredno su propratili srpski mediji, a objavljena je fotografija Nicovića i Spasojevića.

Tako je ovaj u Crnoj Gori osuđeni prevarant, na državnoj televiziji Srbije predstavio projekat ECDL i prisustvovao uručenju pasoša za tu licencu zaposlenima koji su završili obuku u sticanju informatičkih znanja o poslovnoj primjeni informacionih tehnologija u Osnovnom sudu u Požegi.

Nicović je tada kazao da je u Srbiji evidentan broj zaostalih predmeta u pravosuđu Srbije i objasnio da ovj sistem „diže sistem sudstva na mnogo viši nivo“.

Ovaj odbjegli biznismen 2011. godine počeo je da gradi sporni objekat u podgoričkom naselju Donja Gorica, i usred posla, pokupio novac i napustio gradilište, a i zemlju.

Stanari su pokušavali da stupe u kontakt sa njim, podnijeli prijave, čak i bili u obavezi da plaćaju njegovog pravnog zastupnika na ročištima, koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti.

Kada su radovi zastali, a Nicović „ispario“, 2012. se pokazalo da su pojedini stanovi imali više vlasnika – na osam stanova bilo je 16 uknjižbi, a jedan stan je bio prodat čak tri puta. Dvojici kupaca pojedinačno, a trećem je stan prodat u paketu sa cijelom zgradom.

Prema riječima sagovornika Pobjede, i pored uloženog novca zapala ga je poluzavršena zgrada, odnosno stan koji je trebalo dovršiti, a onda i sačuvati od pokušaja da se na njega upišu tereti bez osnova.

Kupci koji su prvi sa Nicovićem sklopili ugovor prošli su nešto bolje. Oni su morali „samo“ da to dokažu kroz sudski postupak i završe sve ono što je investitor bio obavezan ugovorom.

Sporna zgrada ima osam stanova, a kod jednog notara bilo je 11 uknjižbi.

Sve se može provjeriti

Vanja Nicović se očito ne skriva od očiju javnosti, niti od crnogorskih istražitelja. On je aktivan i na Tviteru, gdje uglavnom komentariše aktuelna dešavanja u Srbiji i sugeriše koga treba hapsiti – srpskog doktora Panića (predsjednika Sindikata ljekara).

Jedan od zanimljivih komentara bio je i na račun „bahatog“ sudskog izvršitelja koji je, prema Nicovićevim riječima „htio da izbaci nepokretnog starca na ulicu“.

“Obrazloženje izvršitelja mafijaša: Nije znao da se vodi sudski spor i da je čovjek raskinuo ugovor”, napisao je Nicović i dodao „sve se može provjeriti jednim klikom. Čudno da to izvršitelj ne zna“.

Jedan od prevarenih kupaca stana u zgradi u Donjoj Gorici bila je upravo osoba sa invaliditetom. I kao što reče Nicović – sve se može provjeriti…