Crna hronika

Finansijske istrage protiv 24 osobe, privremeno blokirano skoro 7 miliona

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Specijalno državno tužilaštvo je u prvoj polovini godine pokrenulo finansijske istrage u četiri predmeta protiv 24 osobe, piše Pobjeda

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Kako je navedno u izvještaju SDT-a, istrage su pokrenute zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne ogranizacije, pranje novca, utaja poreza i doprinosa, zloupotreba službenog položaja, krijumčarenje, primanje mita, davanje mita, terorizam I zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Privremeno je kod poslovnih banaka blokirano 6.991.947,52 eura i 13.800 američkih dolara, od čega je trajno oduzeto i uplaćeno u crnogorski budžet 1.301.803,21 eura.

U četiri predmeta SDT je izdalo zahtjev za privremenu obustavu isplate skoro 400.000 eura i 13.800 američkih dolara koja se nalaze na računima građana kod poslovnih banaka u Crnoj Gori.

"Na osnovu obavještenja Sektora za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma o blokadi sumnjivih novčanih sredstava na 72 sata, a shodno Zakoniku o krivičnom postupku podnijet je zahtjev za privremenu blokadu novčanih sredstava koja se nalaze na računima fizičkih lica kod poslovnih banaka u Crnoj Gori u četiri predmetu. U prvom predmetu podnijet je zahtjev za blokadu 17.800 eura, drugom 80.006,18 eura, trećem 13.800 dolara i četvrtom 300.000 eura", navedeno je u izvještaju SDT-a o tužilačko-policijskim aktivnostima na otkrivanju i procesuiranju organizovanih kriminalnih grupa.

Možda ce vas zanimati

Tokom prošle godine SDT je pokrenulo finansijske istrage u 15 predmeta protiv 207 osoba i 152 preduzeća zbog sumnje da nepokrtenosti koje se vode na njih potiču iz kriminala.

Cilj finansijskih provjera je da detaljnim uvidom u imovinu osoba i kompanija dođu do preciznih podataka kojom imovinom osumnjičeni raspolažu i da li se ona vodi samo na njih.

Nakon okončanih provjera slijedi pokretanje finansijske istrage, a sljedeći potez je zahtjev za blokadu nepokretnosti i finansijskih sredstava na računima, ukoliko postoji osnovana sumnja da su stečene nelegalno.

Jedna od najvećih, posljednjih finansijskih istraga Tužilaštva rezultirala je blokadom imovine odbjeglog biznismena Duška Kneževića.

Kako se navodi u izvještaju Uprve za imovinu iz marta ove godine, Kneževiću, koji se tereti za više krivičnih djela, zabranjeno je korišćenje brojnih nepokretnosti koje su bile u njegovom vlasništvu ili u posjedu četrnaest kompanija u kojima je on bio vlasnik ili osobe koje su povezane sa njim.

Prvo je Tužilaštvo zahtijevalo da se blokira imovina Kneževića zbog osnovane sumnje da je stečena iz nelegalnih tokova što je Viši sud prihvatio, a Uprava za imovinu sprovela. Imovina se ne može koristiti do okončanja postupka.

Odbjeglom biznismenu zabrana korišćenja stavljena je na nepokretnosti i pašnjake u Golubovcima, stambeni prostor od 45 metara kvadratnih na Svetom Stefanu, livade i njive u Mahali, zemljište u Mojanovićima kao i stambeni prostor od 57 metara kvadratnih u Karađorđevoj ulici.

Knežević ne može da upravlja ni imovinom Atlas grupe doo u ulici Vaka Đurovića, a zabrana raspolaganja je i na firmu Mogren Hill, nepokretnosti upisane takođe u Budvi – zgrada površine 9.681 metar kvadrata. U izvještaju se navodi i da su na HTP Atlas Hotels grupa evidentirane nepokretnosti u Baru i zemljište u Sutomoru. Takođe do okončanja postupka ne mogu se koristiti nepokretnosti koje se takođe vode na Atlas Hotels grupu, a evidentirane su na Svetom Stefanu (dva poslovna prostora od po 402 i 261 metar kvadratnih).

Tagovi

SDT