Crna hronika

Spriječen izlov ribe električnom energijom na Skadarskom jezeru

Autor mondo.me Izvor Standard

Nadzornici NP Skadarsko jezero su danas u ranim jutarnjim časovima vršeći redovne aktivnosti kontrole akvatorijuma brzom akcijom spriječili nezakonit izlov ribe ʼstrujomʼ - električnom energijom, u reonu Tophale.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Tom prilikom privremeno su oduzeti električni pretvarač, električna sonda i dva akumulatora, kao i nezakonito izlovljena riba koja će biti predata u dobrotvorne svrhe.

Nadzornici Parka redovno obilaze akvatorijum jezera i obavljaju kontrolu prostora u cilju spriječavanja svih nelegalnih aktivnosti.

“Naglašavamo da upotreba električne energije u cilju izlova ribe predstavlja nezakonitu aktivnost u zaštićenoj prirodi i ostavlja trajne posljedice po biljni i životinjski svijet. U očuvanju vrijednosti NP Skadarsko jezero, kao i svih NPCG, od presudnog je značaja odgovoran odnos svih korisnika prostora zaštićenih područja i poštovanje svih zakonom definisanih normi”, saopštili su iz JPNPCG.

Svi odgovorni građani mogu prijaviti nezakonite radnje u NPCG na broj telefona Call Centra JPNPCG 067 000 825 i na taj način doprinijeti suzbijanju ukupnih negativnih aktivnosti kojima se narušava prirodna baština zaštićenih područja.

Tagovi