Crna hronika

Ekstradicija „škaljarca” pod velom tajnosti

Autor mondo.me Izvor Politika

Tri mjeseca otkako je u Beogradu po Interpolovoj potjernici uhapšen Kotoranin Nikola Mršić (40), osumnjičen da je u Crnoj Gori ubio fudbalera Gorana Lenca i pokušao da ubije Milana Jovićevića, aktuelizovano je pitanje njegovog izručenja Crnoj Gori, piše Politika

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Mršićev ekstradicioni postupak, možda, ne bi privukao toliku pažnju javnosti da on nije označen kao član „škaljarskog klana” i da informacije koje dolaze do javnosti o njegovom izručenju matičnoj zemlji nisu različite.

Dok u srpskom Ministarstvu pravde za „Politiku” kažu da im je od Višeg suda dostavljen predmet i da će u skladu sa zakonom donijeti odluku o zahtjevu za ekstradiciju, crnogorski mediji, pozivajući se na pouzdane sagovornike, navode da je Mršićevo izručenje odobreno i da bi ono uskoro moglo da bude realizovano. Dokle se stiglo sa ekstradicionim postupkom i kada bi Mršić mogao iz Srbije da bude prebačen u Crnu Goru, nije želio da kaže ni njegov podgorički branilac Branko Anđelić navodeći da bi time mogla da bude ugrožena bezbjednost njegovog branjenika.

Zbog svoje brutalnosti, likvidacija fudbalera Gorana Lenca u septembru 2017. godine na stadionu fudbalskog kluba Bokelj izazvala je veliku pažnju i javnosti i istražnih organa. Lenc, za kojeg se spekulisalo da je niskopozicionirani član „kavačkog klana”, likvidiran je dok je radio sklekove. Ubica nije bio maskiran i sa tribina je posmatrao Lenca, koji je trenirao sa drugom. U vrijeme ubistva, na terenu je bilo još ljudi, ali je napadač strpljivo čekao da oni počnu da se razilaze, sišao sa tribine i simulirao da i on trenira. Prišao je Lencu dok je golman radio sklekove i ispalio mu dva hica u glavu. Istom prilikom, pokušao je da ubije Milana Jovićevića. Potom je pobjegao prema izlazu stadiona i ispalio još nekoliko hitaca u vazduh, vjerovatno u namjeri da uplaši eventualne očevice.

Istražitelji su tokom pretrage terena nakon zločina pronašli kesu u kojoj je egzekutor sakrio pištolj, i to je bio trag koji im je pomogao da dođu do DNK profila osumnjičenog Kotoranina, protiv koga je podnijeta krivična prijava.

Mršić je dva sata poslije ubistva Lenca privođen, ali je nakon saslušanja pušten na slobodu i od tada do hapšenja u Beogradu mu se gubio svaki trag. Osnovanost sumnje da je Mršić ispalio smrtonosni hitac u Lenca potvrđena je kada su stigli nalazi iz Forenzičkog centra.

Mršić je gotovo dvije godine izmicao istražnim organima. Prema navodima crnogorskih medija, tokom skrivanja koristio je kosovska dokumenta. Nakon ubistva Lenca, koje je rezultat sukoba „škaljaraca” i „kavčana”, prema istim informacijama, krio se u Panami, a zatim u Italiji i Mađarskoj.

Osim ubistva Lenca i pokušaja ubistva Milana Jovićevića, Mršića crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo tereti da je bio član kriminalne grupe koja je pripremala likvidacije policijskih službenika. Sumnja se da se, pored još dvojice, na čelu grupe nalazio Igor Vukotić, rođeni brat Jovice Vukotića, koji je u Srbiji izdržavao kaznu zatvora zbog falsifikovanja pasoša i koji je nedavno izručen Crnoj Gori. Sumnja se da je Mršić kao član kriminalne organizacije imao zadatak, kako tvrdi tužilaštvo, da pruža pomoć i podršku u izvršenju planiranih krivičnih djela kriminalne organizacije, da djeluje kao izvršilac ovih djela, da prenosi uputstva i zadatke organizatora drugim pripadnicima kriminalne organizacije i da ostvaruje saradnju sa njima.