Crna hronika

Katnić: Hapšenjem kriminalnih grupa spriječena ubistva

Autor mondo.me

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić kazao je danas da su hapšenjem kriminalnih grupa spriječena ubistva, kao i da je spriječeno da se Crna Gora vrati u vrijeme kada se nije poštovao zakon.

Izvor: MONDO/Miljana Dašić

Katnić je to rekao na zajedničkoj pres konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije (UP).

O kriminalnim grupama govorile su specijalna tužiteljka Lidija Vukčević i specijalna tužiteljka Nataša Bošković.

Vučkević je rekla da je kriminalna organizacija Cetinjana Sava Lipovine i Ivana Jovanovića lažnim fakturama izbjegavala je plaćanja poreza i doprinosa.

Vukčević je kazala i da je do sada utvrđeno da je ta kriminalna organizacija, sa više građevinskih i drugih preduzeća na taj način podigla 2. 324.228, 60 eura i izbjegla plaćanje poreza od 700 hiljada eura.

Ona je rekla da je po osnovu fiktivnih faktura za materijalne troškove podignuto oko 20.000.000 eura.

Vukčević je poručila i da su prikupili dokaze da su Lipovina, Jovanović i Miloš Đuričković 2017. godine formirali kriminalnu organizaciju koja je imala za cilj i teško ubistvo.

"Pri čemu su, po prethodnom dogovoru, za sebe odredili uloge i to - okrivljeni Đ. M. da vrši krivična djela ubistva... Okrivljeni S. L. da vrši krivična djela ubistva", kazala je  Vukčević.

Rekla je i da je kriminalna grupa koja je prala novac i planirala ubistva, bliska škaljarskom kriminalnom klanu.

Bošković je saopštila je da su u prethodnom periodu otkrili kriminalnu grupu koja je izvršila više teških krivičnih djela, ali i planirala ubistva S. G. i Lj. M. u Budvi, ali i M. B. supruge svjedoka saradnika koji se protiv jednog od organizatora vodi pred Višim sudom.

Osim ta tri, njihovim hapšenjem spriječeno je i više ubistava u inostranstvu.

Organizatorima te grupe označeni su R. V. i M. R