UBISTVO ILIĆA I KALEZIĆA

Vujačić organizator, zločini počinjeni iz niskih pobuda

Autor mondo.me Izvor Dan

Crnogorski državljanin Marjan Vujačić (34) iz Podgorice u prvoj polovini 2017. godine osnovao je kriminalnu organizaciju koja je djelovala u Crnoj Gori i Srbiji i svi članovi su imali jasno podijeljene uloge i zadatke u izvršenju teških krivičnih djela

Izvor: MONDO

Cilj je bio sticanje nezakonite dobiti i moći. To se navodi u optužnici Specijalnog tužilaštva.

Vujačić se u Srbiji tereti da je 27. septembra 2017. ubio Jugoslava Cvetanovića, dok je u Crnoj Gori optužen da je u novembru 2018. godine ubio Veselina Kalezića, a pola godine kasnije, krajem aprila prošle godine likvidirao Mila Ilića. Vujačiću je, prema stavu istražitelja, logistiku u zločinu pružao njegov sugrađanin Rade Popović (37).

Možda ce vas zanimati

Vujačić je od 11. juna u zatvoru u Vranju, dok je Popović uhapšen četiri mjeseca kasnije u Podgorici.

U optužnici, koja je napisana na 46 strana a koju je potpisao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, navodi se da je djelovanje kriminalne organizacije planirano duže vrijeme, te i da su osim Popovića još najmanje tri osobe činile tu kriminalnu grupu. Popović je, kako se osnovano sumnja, prihvatio da postupa po nalozima i uputstvima organizatora – Vujačića – da vrbuje osobe za članstvo u toj grupi, nabavlja oružje, vozila…

Vujačića i Popovića istražitelji terete za ubistvo Kalezića i Ilića i u optužnom aktu objašnjen je način izvršenja oba zločina.

Praćenje žrtava

Marjana Vujačića, koji prema evidenciji bezbjednosnih službi slovi za člana škaljarskog klana, tužilaštvo tereti da je 19. novembra 2018. na „podmukao način i iz niskih pobuda ubio Kalezića držeći da se radi o članu suprotstavljene kriminalne organizacije u čemu mu je sa umišljajem pomogao Popović – čija je uloga bila da stvori uslove, otkloni prepreke za izvršenje krivičnog djela, prikriva učionioca, sredstva kojima je djelo počinjeno kao i tragove…“

Prema opsežnoj istrazi, tim koji je radio na ovom slučaju došao je do podataka da je Vujačić vozilom „reno“, koji je u Beogradu ukraden godinu ranije i na kojem su stavljene ukradene tablice, dovezao do Starog aerodroma ispred jednog lokala i čekao dolazak Kalezića.

Kako se opisuje u optužnici, kada je Kalezić stigao i izašao iz vozila Vujačić mu je prišao s leđa i sa kratkog rastojanja iz pištolja kalibra 9 milimetara više hitaca ispalio žrtvi u leđa – ,,nanijevši mu pet prostrijelnih i dvije ustrijelne rane“. Žrtva je odmah podlegla povredama a Vujačić je pobjegao i dovezao vozilo u selo Botun gdje je Popović, prema nalazima iz istrage, zapalio vozilo i tako uništio tragove djela.

Vujačiću se u ovom slučaju stavlja na teret krivično djelo teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, dok je Popović optužen za teško ubistvo putem pomaganja.

Kada je u pitanju ubistvo Ilića koje se dogodilo 29. aprila 2019. godine, u optužnom aktu glavni specijalni tužilac Katnić navodi da je i u ovom slučaju Vujačić na podmukao način i iz niskih pobuda ubio Ilića „držeći da se radi o članu suprotstavljene kriminalne organizacije“.

Prikrivanje tragova

U optužnici se navodi da su ubice duži period pratile kretanje žrtve, izviđale teren, mjesto gdje stanuje, kuda se Ilić kreće. Vujačić je vozilom „reno megan“, vlasništvo rentakar agencije, u čijem mu je nabavljanju pomogao Popović, pratio kretanje Ilića. U Ulici Oktobarske revolucije Ilić se zaustavio, nakratko izašao iz svog džipa i otišao do kladionice. Prilikom povratka u automobil, Vujačić mu je prišao s leđa i u njega ispalio više hitaca iz pištolja ,,glok“.

Žrtva je zadobila dvanaest ustrijelnih rana. Vujačić je nakon zločina pobjegao, a Popović je radi prikrivanja tragova vozilo koje je korišćeno u ubistvu „predao drugoj osobi“.

Iz Tužilaštva navode da je Popović imao stalnu komunikaciju sa Vujačićem sve do 11. juna 2019. godine kada je uhapšen u Srbiji. I u ovom slučaju Vujačiću se stavlja na teret teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja, dok je Popović optužen za teško ubistvo putem pomaganja.

Vještačenje

U optužnici je navedeno i izjašnjenje vještaka sudske medicine Nemanje Radojevića koji je uporedio antropološke karakteristike okrivljenog Vujačića sa osobom koja se vidi na snimcima ubistva Ilića i Kalezića.

Vještak je „utvrdio da sve antropološke karakteristike koje je moguće opisati sa dostavljenih video snimaka sa mjesta ubistava posjeduje i okrivljeni Vujačić“.

“Vještak je zaključio da je Vujačić vrlo vjerovatno, gotovo sigurno, osoba sa dostavljenih snimaka”, piše u optužnici.

Negirali učešće u zločinu

Vujačić je na saslušanju pred Tužilaštvom za organizovani kriminal u Srbiji saopštio da nije kriv i da će se braniti ćutanjem.

Popović na saslušanju u podgoričkom tužilaštvu nije priznao izvršenje krivičnog djela. Za vozilo „reno megan“ koje je korišćeno u ubistvu Ilića rekao je da je po povratku iz Srbije 4. maja pozvao člana porodice Marjana Vujačića i predao mu ključeve od tog vozila.

Kada je Vujačić uhapšen u Srbiji o tome je Popović obavijestio njegovu suprugu. Na pitanja tužioca i branioca odbio je da odgovara.

Dragan Ilić: Moj sin se nije bavio kriminalom

Dragan Ilić, otac ubijenog Mila Ilića, kazao je na saslušanju u Tužilaštvu da su imali porodičnu zanatsku radnju „Sos“ koja se nalazila u sklopu njihove porodične kuće u Podgorici.

Kazao je da se njegov sin nije bavio kriminalom, da nije kažnjavan, da nikada nije došao u sukob sa zakonom te i da je imao dovoljno sredstava za život, i da je porodica Ilić poznata kao radna i humana.

Dragan Ilić je naveo i da poznaje okrivljenog Popovića, još dok je ovaj bio dijete, da je dolazio u njihovu radnju da mu se pravi ključ… Vujačića, kako je naveo, ne poznaje, a saznao je da je iz Zete i da je dolazio redovno u frizerski salon u blizini njihove kuće. Dragan Ilić se pridružio krivičnom gonjenju i traži da se okrivljeni maksimalno kazne.

Kilibarda: Moj suprug je prodao vozilo jer se plašio da će mu postaviti eksploziv

Danica Kilibarda, supruga Veselina Kalezića, u Tužilaštvu je navela da je „njenom suprugu bila ugrožena bezbjednost, te da su mu to saopštili iz policije dvije godine ranije u odnosu na njegovo ubistvo“.

Prema njenim riječima, Veselin je bio oprezan, rijetko je izlazio iz kuće, a zbog bezbjednosti postavili su i kamere. Prema njenim riječima, Kalezić je prodao i vozilo jer se plašio da će mu podmetnuti eksploziv.

Danica Kilibarda je saopštila i da je njen suprug bio prijatelj sa Ilićem i da je često dolazio kod njih kući. Ona se pridružila krivičnom gonjenju okrivljenih.