Crna hronika

Cetinjanin svjedok saradnik: “Kavčanin” ga angažovao da izmlati “Škaljarca”

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Cetinjanin M. R. kojeg istražitelji terete da je član Kavačkog klana, uhapšen prije mjesec u Nikšiću, pristao je na saradnju sa tužilaštvom, saznaje Pobjeda.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Istražitelji su u prethodnom periodu otkrili najmanje četiri osobe koje su dio ove kriminalne grupe, kao i organizatora.

U Nikšiću je tada sa M. R. uhapšen i N. D. kojem je stavljeno na teret isto krivično djelo - učešće u organizovanoj kriminalnoj grupi. Dvojica „kavčana“ uhapšena su prilikom rutinske kontrole kada je nikšićka policija pretresla njihov automobil i pronašla metalnu šipku, što ih je navelo na sumnju da su planirali napad.

Opsežnom istragom, inspektori su došli do saznanja da je na čelu ove kriminalne grupe Nikšićanin, koji prema bezbjednosnim procjenama slovi za visokopozicioniranog člana kavčkog klana. On je, kako se sumnja, angažovao M.R. i N.D. da prebiju njegovog sugrađanina iz suparničkog klana – „škaljarca“, čiji identitet je poznat istražiteljima.

Izvori bliski istrazi navode da je svjedok saradnik otkrio uloge članova ove kriminalne organizacije koja je po nalogu osobe organizatora angažovala i B. P. za neke ranije napade. Nakon toga, B. P. je odgovarao na pitanja tužioca na okolnosti o kojima je Rajković svjedočio.

Svjedok saradnik u svom iskazu naveo je da je ova grupa imala pomoć od zatvorskog policajca I. B.. Za sada nije poznato više detalja o ulozi I.B., osim da mu je određen pritvor do 30 dana.

On je uhapšen u petak za vrijeme radnog vremena po nalogu Specijalnog tužilaštva.

Istražitelji nijesu stavili tačku na slučaj. Kako nezvanično saznaje Pobjeda, provjeravaju se i ostali službenici Istražnog zatvora za koje postoji sumnja da su bili uključeni u kriminalne poslove.

I.B. je radio kao ključar u Istražnom zatvoru. Policija je u petak oko 13.30 sati privela Brnovića i još nekoliko njegovih kolega u policiju na prepoznavanje.

Inspektori I.B. terete da je prenosio informacije između članova kriminalne grupe. Za to postoje i dokazi, jer je već neko vrijeme bio pod nadzorom, kao i iskaz svjedoka.

Brnović je uhapšen samo dva dana nakon ranjavanja pritvorenika R. R. iz Nikšića.

R. R. je ranjen 3. juna, na poligonu za šetnju Istražnog zatvora.

Istražitelji su identifikovali četiri osobe za koje se sumnja da su članovi kriminalne organizacije koja je pokušala da ubije R.R.. Svi su označeni kao bliski kavačkom klanu, osim zatvorskog policajca, protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak.

Ova dva događaja istražitelji ne povezuju, već se, kako su nam kazali, radi o novoj istrazi.

R.R. je ranio pritvorenik N. D., a u napadu su mu pomogli Novljanin N. Z. i Cetinjanin M. P.

R.R. se sudi u podgoričkom Višem sudu zbog stvaranja kriminalne organizacije. Prema stavu tužilaštva R.R. je bio na čelu grupe koja je planirala više likvidacija.