Crna hronika

Prošle godine realizovano šest akcija otkrivanja seksualne eksploatacije

Autor mondo.me Izvor Dnevne novine

Uprava policije je tokom 2019. godine realizovala 419 akcija u cilju otkrivanja seksualne i radne eksploatacije, a to je podrazumijevalo rad na terenu i djelovanje policijskih službenika prema interesantnim objektima, licima i lokalitetima

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Motortion

Na osnovu tih akcija Uprave policije formirarno je ukupno sedam predmeta, navodi se u Izvještaju o realizaciji Akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019-2024, za 2019. godinu.

“Uprava policije je tokom izvještajnog perioda izvršila šest akcija koje su bile usmjerene na konkretne kontrole objekata interesantnih sa aspekta seksualne eksploatacije. Shodno ovim kontrolama pokrenuti su predmeti u izviđajnoj fazi. U istom periodu u cilju suzbijanja prosjačenja Uprava policije je realizovala akciju “Prosjak” 66 i CB Podgorica svakodnevno realizuje operativnu akciju “Prosjak” u saradnji sa službenicima kriminalističke policije”, navodi se u izvještaju.

Kako se dodaje, broj kontrolisanih lica u akciji “Prosjak” u prošloj godini je 213, prilikom kontrole zatečeno je 94 lica u prosjačenju, i to 44 odraslih osoba, 35 maloljetnika i 15 djece.

“Podnešena su 53 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka (36 iz člana 37. Zakona o zaštiti nasilja u porodici i 17 po članu 30 Zakona o JRM) i donešena tri rješenja o otkazu boravka i zabrani ulaska u Crnu Goru u skladu sa Zakonom o strancima, upozorena 32 lica, od čega 10 lica predato Centru za socijalni rad, na dalju nadležnost. Nije bilo podnesnih krivičnih prijava”, precizirano je u izvještaju.

U izvještajnom periodu sprovođene su aktivnosti u jednoj međunarodnoj istrazi na principu vođenja paralelnih istraga.

Vrhovni sud je izradio analizu sudske prakse u predmetima za krivično djelo trgovina ljudima, koja sadrži i preporuke koje će ponuditi rješenja koja teže unaprjeđenju stanja u ovoj oblasti.

Osim toga, ojačane su stručne kompetencije zaposlenih u službama za podršku oštećenim koje su formirane pri sudovima i tužilaštvima. U cilju unapređenja zaštite djece tokom krivičnog postupka izvršeno je mapiranje pravosudnih organa kojima su potrebne “child friendly rooms”.

U protekloj godini radilo se i na kampanjama fokusiranim na smanjenje potražnje za uslugama žrtava i promovisanje SOS telefona za žrtve trgovine ljudima.

“Tokom 2019. godine zabilježeno ukupno 379 poziva, od kojih je 134 bilo edukativno-informativnog karaktera, sedam poziva potencijalnih žrtava, 130 prekinutih i 108 poziva za druge oblike nasilja. Pored brojnih realizovanih preventivnih aktivnosti, istraživanja su pokazala da šira javnost nije u dovoljnoj mjeri upoznata sa fenomenom trgovine ljudima. Uočen je blagi pad ukupnih poziva ka sOs liniji za žrtve trgovine ljudima (116666) na godišnjem nivou u odnosu na prosječan broj tokom perioda sprovođenja prethodnog strateškog dokumenta”, navodi se u izvještaju.

U RADU “NA CRNO” ZATEČENE 603 OSOBE

Osim Uprave policije i Uprava za inspekcijske poslove Inspekcija rada je u prošloj godini u domenu svojih nadležnosti sprovodila inspekcijski nadzor u oblasti rada na suzbijanju nelegalnog rada i trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije.

“Izvršeno je ukupno 11.430 inspekcijskih nadzora, utvrđeno 6.548 nepravilnosti, donijeto 2.396 ukazivanja i 151 rješenje za otklanjanje nepravilnostu, izrečeno 3.709 novčanih kazni prekršajnim nalogom na licu mjesta u ukupnom iznosu od 1.654.830 eura i podnešena četiri zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka”, detalji su izvještaja.

Kako se dodaje, 603 lica (206 stranaca i 397 crnogorskih državljana) zatečena su u radu “na crno”, a nakon preduzetih mjera od strane Inspekcije rada, regulisan je njihov radno-pravni status u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o strancima.

“Inspektori rada nijesu identifikovali nijednu žrtvu eventualne trgovine ljudima kroz radnu eksploataciju. Realizovane su ukupno 342 zajedničke kontrole policije i inspekcijskih službi koje su u periodu ljetnje turističke sezone bile intenzivirane, tokom kojih nijesu identifikovali nijednu žrtvu trgovine ljudima”, zaključuje se u izvještaju.