Crna hronika

Optužnica protiv Šakovića i saradnika: Nabavljali oružje za ubistva

Autor mondo.me Izvor Dan

Višemjesečna istraga Specijalnog tužilaštva rezultirala je podizanjem optužnice protiv Podgoričanina Marka Šakovića i njegove supruge Nataše, te Marka Filimanovića i Marka Lašića zbog stvaranja kriminalne organizacije i nelegalnog držanja oružja

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Kontrola optužnice zakazana je za 18. jun, potvrdila je savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović.

Nataši Šaković, koju tužilaštvo tereti za pripadništvo kriminalnoj grupi na čijem čelu se nalazio njen suprug Marko Šaković i koja je bila zadužena za nabavku oružja za izvršenje najtežih krivičnih djela, produžen je pritvor prošlog mjeseca.

Djelovanje kriminalne organizacije planirano na duže vrijeme, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline, pri čemu je svaki član imao unaprijed određen zadatak i ulogu.

“Lašić je prihvatio da postupa po naredbama i uputstvima organizatora kriminalne organizacije koje su mu prenesene, da preuzima oružje od drugih članova, čuva ga u svojoj kući i po dobijenim uputstvima predaje i prodaje drugim osobama”, navedeno je u jednoj od ranijih odluka suda kojom je produžen pritvor.

Nataša Šaković je, prema tvrdnjama istražitelja, bila zadužena da vrbuje druge članove, prenosi poruke i uputstva između organizatora i drugih saradnika kriminalne organizacije i da preuzima nabavljeno oružje u većim količinama od Filimanovića.

“Filimanović je oružje prethodno nabavljao za potrebe kriminalne organizacije, a potom ga predavao organizatoru i osobama koje odredi organizator. M.F. je prihvatio da u ovoj kriminalnoj organizaciji nelegalno i suprotno Zakonu o oružju nabavlja i kupuje oružje i da ga registruje na pravno lice čiji je vlasnik, te da ga bez prethodno pribavljenih odgovarajućih dozvola nadležnih državnih organa predaje drugim članovima kriminalne organizacije”, pokazuju rezultati iz istrage.

Iz dokumentacije koja je prikupljena tokom istrage proizilazi da je Filimanović kupljeno oružje predao Marku Šakoviću.

Marko Šaković je brat Milića Minje Šakovića i policija ih dovodi u vezu sa škaljarskim kriminalnim klanom.

Oni su odslužili kazne za likvidaciju Miroja Baošića, koji je ubijen 2005. godine. Marko je osuđen tada na 12, a Minja na 10 godina zatvora, pa mu je kazna kao maloljetniku, odlukom Apelacionog suda, preinačena na vaspitnu mjeru u trajanju od jedne do četiri godine zatvora.