Crna hronika

Od početka godine šteta od privrednog kriminala u Herceg Novom 601.917 eura

Autor mondo.me Izvor Dan

Načelnik Centra bezbjednosti Herceg Novi Goran Banićević kazao u razgovoru za Dan da materijalna šteta prouzrokovana privrednim kriminalom od početka godine u ovom gradu iznosi 601.917 eura.

Izvor: Mondo/Nikoleta Vučević

On je rekao da je u ovom period smanjen broj slučajeva narušavanja javnog reda i mira za čak 50 odsto, kao i saobraćajnih nezgoda za 24 odsto.

U pomenutom periodu, na teritoriji hercegnovske opštine registrovano je jedno teško ubistvo i jedno ubistvo u pokušaju, koja su planirana, odnosno izvršena na organizovan način, dodao je Banićević.

Ta krivična djela su rasvijetljena i tužiocu su podnijete dvije krivične prijave, kojima je obuhvaćeno devet osoba. Protiv pet članova organizovane kriminale grupe podnijeta je krivična prijava zbog učešća u izvršenju teškog ubistva, koje je izvršeno u februaru.

U istom periodu, osim ovih najtežih krivičnih djela, koja spadaju u kategoriju djela protiv života i tijela, registrovano je i 11 krivičnih djela iz oblasti imovinskih delikata – teške krađe i krađe, dok je evidentirano i šest krivičnih djela u vezi sa zloupotrebama opojnim drogama”, rekao je Banićević.

Ukupno je podnijeto šest krivičnih prijava vezano za krivična djela sa drogama i to: četiri krivične prijave zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i dvije prijave za krivično djelo omogućavanje uživanja droga.

“Pored aktivnosti na otkrivanju krivičnih djela, preduzimamo i aktivnosti na smanjenju dostupnosti droga, pa je u prva četiri mjeseca protiv 13 lica podnijeto 13 prekršajnih prijava zbog posjedovanja manjih količina droga, odnosno njihovog konzumiranja na javnom mjestu”, pojasnio je Banićević.

Iako statistički gledano imamo rast krivičnih djela u ovom periodu u odnosu na uporedni period prošle godine, prvenstveno zbog registrovanih krivičnih djela nastalih kršenjem mjera za sprečavanje širenja opasne zarazne bolesti, možemo zapravo reći da bilježimo pad krivičnih djela. To smanjenje je naročito evidentno u oblasti imovinskog kriminaliteta, gdje imamo smanjenje od 56,1 odsto, a čak 75 odsto kada su u pitanju krivična djela razbojništva u odnosu na isti period od prošle godine”, kazao je Banićević.