Crna hronika

Podnesen optužni predlog zbog objavljivanja osoba oboljelih od koronavirusa

Autor mondo.me Izvor Dan

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici podnijelo je optužni predlog protiv R.M. zbog objavljivanja spiska oboljelih od virusa korona.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Službenik Doma zdravlja Rade Milović uhapšen je 8. aprila zbog sumnje da je kao službeno lice zaduženo da podatke o oboljelima od virusa korona objavi putem IDO sistema te podatke putem Vajbera proslijedio i drugim osobama, podsjeća Dan.

Sporni spisak sadrži preko 60 imena lica i njihove lične podatke.

Porodica osumnjičenog demantovala je ranije navode policije da je on priznao krivično djelo. Oni su naveli da je sporni fajl, bez upozorenja da se radi o tajnim podacima, dobio od nadređenog.

Iz Osnovnog tužilaštva saopšteno je ranije da je policiji iz ove inistitucije dat nalog da liši slobode M.R. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka.

Prema podacima kojima raspolažemo, ovo lice je kao službeno lice zaduženo da podatke o oboljelima od KOVIDA-19 (virus korona) objavi putem IDO sistema iste putem aplikacije Vajber proslijedilo i drugim licima, koja, iako su mu kolege, nijesu ovlašćena daraspolažu tim podacima”, saopštila je ranije Milica Mandić, državni tužilac i portparol Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.