Crna hronika

Iza zatvorskih zidina 36 žena, najstarija ima 68 godina

Autor mondo.me Izvor Standard

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno je smješteno 1070 osoba koje su lišene slobode, i to 630 zatvorenika i 17 zatvorenica, 404 pritvorenika i 19 pritvorenica, piše Standard

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Žene koje se nađu iza zatvorskih zidina najčešće budu osumnjičene za krivična djela krađa, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, prevara, ubistvo...Tako se među ovim osobama, zbog sumnje da su počinile teško ubistvo i ubistvo, iza zatvorskih rešetaka nalaze tri osuđenice. Među njima je jedna koja izdržava zatvorsku kaznu zbog ubistva djeteta. A u organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica nalazi se jedna žena koja je pod istragom zbog sumnje da je počinila ubistvo na štetu djeteta.

Od 36 žena, 17 osuđenica

“U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija trenutno je smješteno 36 lica lišenih slobode ženskog pola, i to: 17 osuđenica koje su smještene u organizacionoj jedinici Kazneno popravni dom, i 19 pritvorenica koje su smještene u organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica”, navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Crne Gore za Standard.

U zatvoru najmlađa ženska osoba ima 18 godina, najstarija 68

Kako su naveli iz UIKS-a za Standard, u organizacionoj jedinici Kazneno popravni dom najmlađa osuđenica koja se nalazi na izdržavanje kazne ima 18 godina života, a najstarija 63 godine života.

“U organizacionoj jedinici Istražni zatvor najmlađa pritvorenica ima 20 godina života dok najstarija 68 godina života”, dodaju oni.

Krađa, droga, prevara i ubistvo…

Krivična djela zbog kojih se lica lišena slobode najčešće smještaju iza zatvorskih zidina, u ovom slučaju i žene, su: krađa, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, prevara, krivično djelo ubistvo…

“Kada je u pitanju izvršenje krivičnog djela na štetu djeteta, a gdje se u ulozi izvršioca ovog krivičnog djela javlja lice ženskog pola, obavještavamo Vas da je u organizacionoj jedinici Kazneno popravni dom Podgorica trenutno smještena jedna osuđenica koja se nalazi na izdržavanju kazne zatvora zbog izvršenog krivičnog djela teško ubistvo”, ističu iz UIKS-a za Standard.

U organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica trenutno je smještena jedna osoba ženskog pola koja je pod istragom zbog sumnje da je izvršila krivično djelo teško ubistvo na štetu djeteta.

Zbog ubistva robijaju tri žene

“U Kazneno popravnom domu trenutno su smještene dvije osuđenice na izdržavanje kazne zatvora zbog počinjenog krivičnog djela ubistvo, i jedna zbog izvršenog krivičnog djela teško ubistvo”, saopštili su iz UIKS-a.

Trenutno u zatvoru nema trudnica i porodilja

“Trenutno u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija nemamo ni jednu osuđenicu, ni pritvorenicu koja je trudna ili se porodila”, kazali su iz UIKS-a.

Radno angažovano osam osuđenicai dvije pritvorenice

Iza zatvorskih zidina trenutno je radno angažovano osam osuđenica koje su smještene u organizacionoj jedinici Kazneno popravni dom, i dvije pritvorenice koje su smještene u organizacionoj jedinici Istražni zatvor Podgorica.

Kako nam je saopšteno iz Uprave, poslovi na kojima su radno angažovane zatvorenice su: poslovi u krojačkoj radionici, vešeraju, ugostiteljstvu, održavanju higijene i biblioteci.

Pritorenice u Istražnom zatvoru radno su angažovane na poslovima održavanja higijene.

U zatvoru mjesta za 64 žene

“Odsjek ženskog odjeljenja u Kazneno popravnom domu raspolaže sa 39 mjesta za smještaj, dok organizaciona jedinica Istražni zatvor ima 25 mjesta za smještaj lica lišenih slobode ženskog pola kojima se odredi mjera pritvora”, navode u odgovoru iz UIKS-a.

Iza zidina spuškog zatvora trenutno nema maloljetnih lica ženskog pola na izdržavanje kazne zatvora ili kojem je određena mjera pritvora.

Tagovi