Crna hronika

Vještačenje potvrdilo: Keković i Božović prevozili eksploziv

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Vještačenje je potvrdilo preliminarni nalaz istrage da je 5. marta u podgoričkom naselju Blok šest do eksplozije u kojoj je stradao Đorđije Božović, a ranjen Aleksandar Keković došlo zbog nestručnog rukovanja eksplozivnom napravom, piše Pobjeda

Ilustracija
Izvor: MONDO

Nalaz sudskog vještaka za eksplozije i požare pokazao je da su dvojica mladića u automobilu prevozili eksplozivnu napravu velike razorne moći.

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, o ovom slučaju je formiran predmet u Višem državnom tužilaštvu i u toku je istraga u kojoj će biti utvrđeno više detalja. Keković treba da objasni zbog čega su prevozili eksplozivnu napravu, od koga su je nabavili, koji je plan bio i da li je to rađeno po nečijem nalogu. Nakon prikupljenih podataka tužilaštvo će se izjasniti o epilogu istražnih radnji.

U stravičnoj eksploziji koja je odjeknula u blizni jedne od najprometnijih prodavnica „Lida“ u Dalmatinskoj ulici, podsjećamo, povrijeđene su i dvije žene koje su se zadesile u neposrednoj blizini.

Kako piše Pobjeda, istražitelji su takođe utvrdili da su Keković i Božović samo dan uoči eksplozije iznajmili rentakar vozilo, što ukazuje da su pripremali izvršenje krivičnog djela.

Keković i Božović su imali policijski dosje. Božović je, prema evidenciji bezbjednosnih službi, bio član škaljarske kriminalne grupe i blizak Stevanu Stamatoviću koji je početkom januara sa Igorom Dedovićem ubijen u Atini.

Božoviću se sudilo u Višem sudu zbog optužbi da je bio član Stamatovićeve grupe koja je planirala likvidaciju Nikšićanina Radojice Zekovića.

Stamatović i njegova petočlana grupa 20. novembra prošle godine u podgoričkom Višem sudu osuđena je na ukupno 41 godinu zatvora zbog stvaranja kriminalne organizacije i pokušaja likvidicije Zekovića postavljanjem bombe ispod njegovog automobila ,,golf 5“, 10. maja 2017. godine. Božoviću je tada izrečena kazna od tri i po godine zatvora. Njemu se sudilo i zbog prijetnji čuvarima i taj postupak se vodio pred Osnovim sudom u Danilovgradu.

Ime Kekovića u više navrata je bilo u medijima jer su ga istražitelji povezivali sa više bombaških napada i za to krivično djelo je osuđivan.

Keković je u martu 2018. osuđen na godinu zatvora jer je u februaru 2015. bacio eksplozivnu napravu u dvorište B. Č. u Zagoriču.

U maju 2016. Viši sud je potvrdio presudu kojom je Keković osuđen na godinu i po zatvora zbog dva bombaška napada u Tološima 2015. On je osuđen na po osam mjeseci zatvora za nedozvoljeno držanje oružja i pola godine za izazivanje opšte opasnosti. Tereti se da je bacio ručne bombe u dvorište A. V. i Đ. V.

Tagovi