Crna hronika

Krivična prijava protiv dvije osobe zbog zloupotrebe položaja

Izvor MINA

Službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su u saradnji sa pljevaljskom policijom podnijeli krivičnu prijavu protiv L.C. (75) i P.C. (50) zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Izvor: MONDO/Katarina Drašković

Iz Uprave policije je saopšteno da se sumnja da su osumnjičeni, kao predsjednici Skupštine akcionara i Odbora direktora hotela Pljevlja, lažnim prikazivanjem činjenica i suprotno Zakonu o privrednim društvima doveli u zabludu manjinske akcionare.

L.C. i P.C. su akcije koje su im povjerene u radu protivpravno prisvojili prilikom promjene organizacionog oblika tog akcionarskog društva u društvo sa ograničenom odgovornošću“, navodi se u saopštenju.

Na ovaj način su, kako se sumnja, oštetili manjinske akcionare za iznos od 259,36 hiljada eura.

Ovlašćeni procjenitelj je u februaru 2010. godine utvrdio da imovina hotela Pljevlja vrijedi 1,42 miliona eura, a da manjinski akcionari posjeduju 18,29 odsto dionica, što iznosi 259,36 hiljada eura.

Prilikom restruktuiranja promjenom organizacionog oblika iz akcionarskog u društvo sa ograničenom odgovornošću L.C. i P.C. su, sumnja se, postupili suprotno zakonu, na osnovu kojeg su bili dužni da od manjinskih akcionara pribave pisanu saglasnost za otkup njihovih akcija“, navodi se u saopštenju.

Ukoliko manjinski akcionari nijesu saglasni sa prodajom njihovih akcija, L.C. i P.C. su bili dužni da ih registruju kao suvlasnike društva sa ograničenom odgovornošću, analogno procentu akcija koje su oni imali u preduzeću.

Provjerom poslovne dokumentacije utvrđeno je da ne postoji pisana saglasnost manjinskih akcionara na osnovu koje se može izvršiti otkup njihovih akcija, kao i da nijedan od dioničara nije postao suvlasnik u toj kompaniji“, dodaje se u saopštenju.

Takođe, utvrđeno je da nijedan od akcionara nije uredno pozivan na vanrednu Skupštinu akcionara hotela Pljevlja.

Na ovaj način P.C i L.C. su, sumnja se, namjerno držali u zabludi manjinske akcionare neobavještavajući ih da su obavili restruktuiranje društva iz akcionarskog u društvo s ograničenom ogovornošću i na taj način protivpravno prisvojili njihove akcije u vrijednosti od 259,36 hiljada eura“, zaključuje se u saopštenju.