Crna hronika

Pregledan sadržaj telefon srpskog državljanina koji je boravio pod Ostrog

Autor mondo.me Izvor Standard

U Specijalnom državnom tužilaštvu izvršen je pregled sadržaja telefona Ž.S., od kojeg su zaplijenjena dokumenta koja imaju oznaku “strogo povjerljivo” i u kojima se navodno najavljuje organizacija diverzantskih akcija u Crnoj Gori, piše Standard

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Radi pretresa telefona, Ž.S. je bio priveden u SDT uz pratnju polciije. On je državljanin Srbije sa prijavljenim boravkom u Crnoj Gori. On je jedno vrijeme, na molbu njegovih roditelja kako su naveli iz MCP, primao pomoć bratstva Manastira Ostrog.

Nadležni tužilac će na osnovu informacija i materijala koji je pronađen u njegovom telefonu dalje formirati smjer istrage. Na osnovu toga će odlučiti da li će još neko biti obuhvaćen ovom istragom.

Takođe, utvrđuje se odakle su pomenuta dokumenta, njihova vjerodostojnost i kome su bila upućena. Nadležni ispituju i da li je i na koji način Ž.S. povezan sa ovim dokumentima.

Podsjećamo, crnogorska policija je u sklopu jedne akcije, u jednom stanu u Nikšiću, zatekle Ž.S.

Prilikom pretresa stana u kojem je boravio, policija je pronašla i oduzela tri “strogo povjerljive” depeše, označene kao “vojna tajna”.

Kako je prije par dana objavila Pobjeda, sve tri su naslovljene Komanda “Panter”, a sadržaj djeluje zastrašujuće.

Prema pisanjima Pobjede, primalac prve depeše se obavještava da on (neidentifikovano lice, bez imena u depeši) i njegovi ljudi iz Komande “Panter” “ne ulaze u sastav Ministarstva odbrane ili Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije”, da je prethodno određeni komandant snaga u Crnoj Gori, kodnog naziva “Jastreb” “odustao od operacije” te da “prije oružanih sukoba u Crnoj Gori” treba preuzeti dva paketa.

Možda ce vas zanimati

Pošiljke koje “panter” u Crnoj Gori treba da preuzmu su označene šifrom cc-24/1 i cc-24/2, navela je ranije Pobjeda.

Ne navodi se sadržaj paketa, ali se precizno određuju zadaci tajne jedinice: “zauzimanje strateških položaja, izviđanje, diverzija i čuvanje strateških položaja i objekata tokom sukoba”…

Na kraju strogo povjerljivog zapisa naznačeno je da se “dalja komunikacija nastavlja preko kontakta “Zmija”.

Načinom pisanja, strukturom teksta i navedenim komandama povjerljivi dokument podsjeća na instrukciju za “crne operacije”, koje neka država, preko agenata ili plaćenika, tajno izvodi na teritoriji druge zemlje, objavila je Pobjeda.

Prema ranijem pisanju tog lista, indikativno je i vrijeme slanja depeša: koju sedmicu prije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kada su prosrspke političke stranke u Crnoj Gori, pa i vrhovnici Srpske pravoslavne crkve na sva zvona najavljivali nemire, proteste i “krvlju branjene svetinje” ako se zakon usvoji u Skupštini Crne Gore.