Crna hronika

Vandali izazvali havariju na dalekovodu u Beranama

Autor mondo.me Izvor Dnevne novine

U Beranama, ponovo, haotična situacija kada je u pitanju vandalsko ponašanje nepoznatih lica na energetskim objekatima, pišu Dnevne novine

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Obavljajući sječu šume, nepoznata lica su u koridoru dalekovoda DV 10 kV Dolac, oborili više stabala smrče na provodnike dalekovoda čime je na njemu napravljena havarija u dužini od oko 300 metara.

Na dalekovodu su polomljeni i iskrivljeni stubovi, pokidani provodnici polomljene konzole i sl.

Čak su jedan drveni dalekovodni stub, vjerovatno da sebi naprave bolju poziciju za sječu, motornom testerom prekinuli čime su izazvali dodatnu havariju na dijelu visokonaponske mreže. Sve ovo se dešavalo na dionici LubniceJelovica u opštini Berane”, kazali su iz CEDIS-a.
Oni dodaju da su, nakon što je 10. marta,u popodnevnim satima, intervenisala pripravna ekipa po prijavi ispada dalekovoda 10 kV Dolac, definisali kvar na predmetnoj dionici i obilaskom terena utvrdili pravi haos na dijelu dalekovoda Dolac, dionica Lubnice -Jelovica.

Iz toga razloga je u to područje upućene gotovo sve ekipe elektromontera iz Berana kako bi sanirali ogromnu štetu na energetskom objektu u tom planinskom području opštine. Slučaj je iste večeri prijavljen Upravi policije-Centru bezbjednosti u Beranama’, pričaju iz CEDIS-a.

Iz CEDIS-a dodaju i to da svaka intervencija na bilo kojem segmentu elektromreže pod naponom je djelatnost izuzetno visokog rizika.

Počinioci se izlažu opasnosti od strujnog udara, dok na primjer stub u slučaju rušenja predstavlja opasnost po građane i objekte u okolini.

Pored toga, u slučaju rušenja stuba, istrgnuti kablovi predstavljaju opasnost zbog mogućnosti strujnog udara, ali i požara.

Posljedica tih krivičnih radnji su i česti kvarovi i prekidi u napajanju, a opet ih snose stanovnici koji se napajaju sa tih energetskih objakata.

Iz CEDIS-a podsjećaju da je dalekovod Dolac jedan od objekata koji se rekonstruiše u, sigurno, najznačajnijem projektu kompanije u naredne tri godine Projektu revitalizacije srednjenaponske i niskonaponske mreže u ruralnom dijelu Crne Gore.

Posebno je zabrinjavajuće što ovo nije prvi put da je baš taj objekat na meti vandala.

Podsjećanja radi, prošle godine je u više navrata bio meta kradljivaca transformatorskog ulja iz pripadajućih mu trafostanica, čime je bila ugrožena sigurnost i pouzdanost napajanja toga područja.

Ekipe CEDIS-a sprovode vanredne kontrole objekata i mreže, ali konstantan nadzor nad oko 5.000 trafostanica i preko 20 hiljada kilometara nadzemnih vodova u Crnoj Gori nije moguće sprovesti. Šteta za CEDIS zbog ovakvih nedjela mjeri se desetinama hiljada eura.

Tagovi