Crna hronika

Stanović zbog ubistva Lašmanove ide na psihijatrijsko posmaranje

Autor mondo.me Izvor Vijesti

U nastavku suđenja u Višem sudu u Podgorici Arseniju Stanoviću, zbog ubistva ukrajinske državljanke Anastasije Lašmanove, vijeće kojim predsjedava sudija Predrag Tabaš, na današnjem glavnom pretresu, odredilo je da se izvrši psihijatrijsko vještačenje okrivljenog

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Komisija ljekara vještaka će dati nalaz i mišljenje u kojem će odgovoriti na pitanja da li je bila smanjena sposobnost okrivljenog da shvati značaj djela i da upravlja svojim postupcima, te da li se nalazio u stanju afekta i kojeg intenziteta.

Branilac okrivljenog advokat Zoran Piperović je predložio da prof. dr Stanko Milić, vještak neuropsihijatar ne bude član ove komisije, jer je već prethodno vještačio žrtvu, njenu bol i patnju koju je pretrpjela. Ocijenio je da je taj nalaz kompromitujući za okrivljenog, i dodao da ne kaže da nije istinit.

“Ne vidim razlog da član komisije ne bude dr Vera Petrović, koja je na spisku ljekara vještaka , a vještačila je u predmetima pred međunarodnim sudom u Hagu. Može sud uzeti i bilo kojeg vještaka iz regiona, Beograda, Zagreba ili Sarajeva”, naveo je branilac.

Odbrana je predložila da se u nastavku dokaznog postupka saslušaju tri svjedoka, o tome kakva je ličnost Stanović. Advokat Piperović je predložio da svjedoči Dejan Vujošević profesor u srednjoj školi u Kotoru, koju je okrivljeni pohađao, Dejan Adžić, član uprave vaterpolo kluba “Primorac” iz Kotora, te Bojan Božović, doktor nauka I adistent na UDG u Podgorici.

“Ova tri svjedoka bi rasvijetili put u svim segmentima života u kojim je obitavao Stanović, te kakva je ličnost, što je krucijalno kod ovakve optužnice. Molim sud da prihvati ove sociološki korektne predloge”, naveo je Piperović.

Državni tužilac u Višem tužilaštvu u Podgorici Danka Ivanovič Đerić nije se protivila predlogu za saslušanje svjedoka.

Danas je svjedočila majka optuženog Vjera Stanović, koja je ispričala o emotivnoj vezi njenog sina sa Anastasijom. Ocijenila je da je njen sin bio zaljubljen, te da je na nagovor Anastasije napustio vaterpolo klub, u kojem je imao profesionalni ugovor.

Moj sin je patio. Pričao mi je da je viđao u kafiću sa drugim momkom. Ona ga je omalovažavala u mom prisustvu, riječima: “Po čitav dan si u bazenu za bijednih 500 eura, i od toga ne možeš ni ručak da mi platiš”, kazala je majka optuženog.

Optužnicom je predstavljeno da je okrivljeni Stanović 11. maja 2018. godine, u jutarnjim časovima, u Kotoru, naselje Dobrota, u iznajmljenom stanu oštećene Lašmanove, na svirep način, sa umišljajem lišio života oštećenu.

On je u tom stanu napao oštećenu, zadajući joj 16 udaraca oštricom i šiljkom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu tijela i najmanje 10 udaraca tupinom jako zamahnutog mehaničkog oruđa u predjelu glave i tijela, usljed kojih udaraca je oštećena trpjela fizičke bolove i strah jakog intenziteta", piše u optužnici.