Crna hronika

Joram Frig rekao Tužilaštvu da je sprovodio kontranadzor?

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Joram Frig (53), dobrovoljno se predao crnogorskim vlastima i on je juče saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu, piše Pobjeda.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Izraelski državljanin Joram Frig (53), kojeg istražitelji terete da je bio dio kriminalne grupe koja je planirala više terorističkih akcija na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, dobrovoljno se predao crnogorskim vlastima i on je juče saslušan u Specijalnom državnom tužilaštvu, piše Pobjeda.

Frig je u pratnji kiparskog advokata došao u Tužilaštvo gdje je, prema informacijama Pobjede, predočio saznanja o operaciji 16. oktobar, vlastitoj ulozi, angažmanu i devetodnevnom boravku u Croj Gori uoči parlamentarnih izbora.

Kako Pobjeda saznaje, Frig je saslušavan više sati i opširno je svjedočio o dolasku u Crnu Goru, ne sporeći da je donio kontradiverzioni aparat u Podgoricu kojim se sprečava prisluškivanje. Nije, međutim, negirao da se isti aparat može koristiti i za mjere elektronskog nadzora.

Izraelac je pred našim istražiteljima potvrdio da je na poziv bivšeg operativca CIA Džozefa Asada došao u Crnu Goru uoči parlamentarnih izbora i da je trebalo da elektronski obezbijedi skup političke partije Demokratski front.

Njegov angažman se, kako piše Pobjeda, odnosi na mjere kontranadzora, ali je ustvrdio da nije imao informacije da se priprema kvoproliće i da je cilj te akcije bio nasilna promjena ustavnog uređenja i destabilizacija državnog aparata.

Dok je boravio u glavnom gradu, prema njegovom kazivanju, prevozile su ga osobe bliske Demokratskom frontu, aktivisti te političke grupacije.

Dolazak Izraelca čije se ime našlo u dokumentima Tužilaštva predstavlja značajan pomak u predmetu pokušaj terorizma s obzirom na to da protiv njega i još sedam osoba koje je predvodio Asad, bivši operativac CIA, nije okončana istraga.

Asad je ujedno bio i vlasnik konsultantske kuće „Peregrini“ koja se bavi, kako se to kaže, „konsultantskim uslugama iz oblasti bezbjednosti”.

Frigov dolazak predstavlja potvrdu navoda Tužilaštva da su u dobro osmišljenoj operaciji 16. oktobar, osim dvojice agenata GRU i srpskih državljana, bili angažovani operativci iz više država sa pozamašnim obavještajnim iskustvom.

Svjedočenje izraelskog državljanina bitan je pomak u dodatnom rasvjetljavanju jedne zamršene akcije koja je imala cilj da se Crna Gora trajno destabilizuje i tako spriječi ulazak u NATO savez.

U narednim danima biće jasnije koliko se pred specijalnim tužiocima otvorio Joram Frig i zašto je odlučio da se dobrovoljno javi crnogorskim vlastima.

Ostaje pitanje da li će nakon njegovog svjedočenja biti proširena istraga i spisak osumnjičenih.

Izraelac Joram Frig, saradnik Džozefa Asada, ima dugu obavještajnu prošlost i uglavnom ga prepoznaju kao eksperta za tehnologiju, takozvane kontradiverzione mjere, što podrazumijeva zaštitu od mjera prisluškivanja, ali i mjere prisluškivanja.

Prema brojnim obavještajnim Izvorima, Frig je saradivao sa izraelskom tajnom službom Mosad, ali i sa američkom Centralnom obavještajnom agencijom (CIA), ali nije izvjesno da je bio agent bilo koje od ove dvije službe.

Izvjesno je, međutim, da je po ugovorima pružao usluge raznim klijentima preko agencija za konsultantske usluge, kao što je Asadova kompanija „Pelegrini”.

U Crnoj Gori je boravio ljeta 2016. godine kao dio specijalnog Asadovog tima koji je trebalo da pripremi teren za organizaciju mitinga Demokratskog fronta 16. oktobra, a po evidenciji crnogorske granične službe on je boravio u Podgorici osam dana u oktobru te godine. Zajedno sa Đžozefom Asadom je 16. oktobra izašao iz Crne Gore, preko graničnog prelaza Božaj.

Ime Jorama Friga se pominje i u „Panamskim papirima” kao jednog od vlasnika kiparske kompanije Faturenet Holding Corporation, koja je bila konektovana u brojnim korupcionaškim i obavještajnim aktivnostima na evropskom tlu i of-šor destinacijama., piše Pobjeda.

Krajem marta 2017. godine Joram Frig je zadržan na aerodromu u Tirani, privremeno mu je bio oduzet pasoš jer je u njegovom prtljagu nađen specijalni kompjuter, odnosno elektronski uređaj za kontradiverziona dejstva.

Albanski mediji su dali priličan publicitet hapšenju Friga koji se branio daje bio angažovan od albanskog parlamentarca Toma Došija te da je imao ugovor da poslaniku ugradi sve sigurnosne mjere elektronskog nadzora za otkrivanje takozvanih „bagova” kojima se mogu iz kompjutera izvaditi povjerljivi podaci.

Albansko tužilaštvo je otvorilo istragu protiv Friga zbog „ilegalnog nadzora kompjuterskih podataka”.

Albanski stručnjaci su privremeno zaplijenili kontradiverzioni uređaj iz Frigovog prtljaga da bi utvrdili da lije korišćen za prisluškivanje Ili druge nezakonite radnje.

Nakon što je nekoliko dana bio u pritvoru, Frig je napustio Albaniju.

Prema izvještajima albanskih medija, on je od sredine 2016. do sredine 2017. godine četiri puta boravio poslovno u Albaniji.