Crna hronika

Identifikovani organizatori trgovine ljudima

Autor mondo.me Izvor Pobjeda

Državljani Tajvana Č.Š.L., V.L.Š., i V.M.Č. označeni su kao vođe kriminalne organizacije koja se sumnjiči za trgovinu ljudima koje su tjerali da za njih čine internet prevare i tako im ostvaruju materijalnu, piše Pobjeda

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Specijalno tužilaštvo je kao pripadnike ove kriminalne oganizacije označilo i Č.J.M., Č.D.Š., H.Č.L., Š.P.J., H.G.S..

Sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović uvažio je prijedlog specijalne tužiteljke Mire Samardžić i osmorici tajvanskih državljna juče ujutro odredio pritvor do 30 dana zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na svjedoke.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, u prethodna dva dana u Specijalnom tužilaštvu saslušano je više desetina svjedoka čiji će iskazi istražiteljima pomoći u sklapanju slike funkcionisanja ove kriminalne organizacije.

Pobjeda saznaje da je jedan dio osumnjičenih pred tužiteljkom Samardžić negirao krivična djela za koje se terete dok su neki od njih iskoristili zakonsko pravo i branili se ćutanjem.

U istrazi trgovine ljudima sa Tajvana policija je do sada identifikovala 26 žrtava – navedeno je u petak na Twiitter nalogu Uprave policije.

Prema saznanjima Pobjede, žrtve trgovine ljudima ispričale su policiji da su držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija osumnjičenih lica, da su im oduzeti pasoši i da su tjerani da rade internet prevare.

Detaljnom analizom utvrđeno je i da su neki od privedenih prešli granicu legalno, dok je određeni broj njih ilegalno stigao u našu zemlju.

Ova akcija se smatra najvećom na Balkanu u sprečavanju trgovine ljudima.