Crna hronika

Prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu:Identifikovano 12 žrtava

Autor mondo.me

Uprava policije je saopštila da je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u posljednje vrijeme. Za sada je uhapšeno osam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i identifikovaano 12 žrtava.

Izvor: Uprava policije

“Službenici Uprave policije u koordinaciji sa Specijalnim državnim tužilaštvom su juče realizovali međunarodnu akciju kojom je otkriven i prekinut najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu u posljednje vrijeme. Međunarodna akcija sa Interpolom i Europolom rezultirala je, za sada hapšenjem osam osoba osumnjičenih za trgovinu ljudima i identifikovanjem 12 žrtava ovog djela, a u obradi je 85 lica”, navode u Upravi policije.

Devedeset tri osobe iz Tajvana privedene su juče u prostorije policije kada su ih istražitelji zatekli zatvorene u kućama na tri lokacije u Podgorici.

“U tim objektima zatečena su 93 lica sa Tajvana kojima je bilo ograničeno kretanje, oduzeti pasoši i oni su, kako se sumnja, držani pod prisilom u objektima u kojima je vladala stroga hijerarhija od strane osumnjičenih lica a koja su raspolagala sa velikim sumama novac”, navode u Upravi policije.

Preduzimajući dalje radnje službenici policije su izuzeli više elektronskih uređaja koji će biti predmet daljeg vještačenja u cilju otkrivanja krivičnih djela.

“U cilju identifikovanja još eventualnih izvršilaca i žrtava trgovine ljudima ili drugih krivičnih djela preduzimaju se dalje istražne aktivnosti”, navode u Upravi policije.

Pomoćnik direktora Uprave policije Sektora kriminalističke policije Enis Baković sastao se sa kolegama iz zemlje iz koje potiču žrtve trgovine ljudima gdje je zaključeno da se samo kvalitetnom međunarodnom saradnjom može stati na put transnacionalnom kriminalu.

“Kolege su se zahvalile crnogorskoj policiji koja je pokazala efikasnost i profesionalnost”, navode u Upravi policije.