Crna hronika

Određeno zadržavanje urednici FOS-a, "informacija od kredibilnog izvora"

Autor mondo.me Izvor Vijesti Izvor fos

Glavna i odgovorna urednica FOS Media portala, Anđela Đikanović, saslušana je sinoć u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, nakon čega joj je određeno zadržavanje do 72 sata, piše FOS

Izvor: Promo/Elretron

Kako pišu "Vijesti" glavna urednica "FOS media" Anđela Đikanović dala je otkaz u tom mediju, nakon što je juče lišena slobode zbog sumnje da je objavljivanjem lažne vijesti počinila krivično djelo izazivanje panike i nereda.

To se navodi u žalbi njenog pravnog zastupnika advokata Miloša Vuksanovića, koju je jutros podnio sudiji za istragu na rješenje osnovne tužiteljke Ane Kalezić, kojim je njegovoj branjenici određeno zadržavanje do 72 časa jer bi mogla da ponovi krivično djelo.

Vuksanović je u žalbi naveo da krivično djelo ne može ponoviti jer je dala otkaz na radnom mjestu u mediju, gdje je objavila vijest, pišu "Vijesti".

Podsjetimo, policija je juče uhapsila Đikanović zbog sumnje da je izvršila krivično djelo izazivanje panike i nereda.

Advokat Miloš Vuksanović je nakon saslušanja novinarima kazao da će podnijeti žalbu sudiji za istragu na rješenje tužiteljke Ane Kalezić.

Vuksanović je rekao je da je Đikanovićeva negirala krivično djelo i da je tokom saslušanja kazala "da je informaciju dobila od vrlo kredibilnog izvora", piše FOS.

Možda ce vas zanimati

"Bez presedana je po mom mišljenju da jedan novinar procesiran zbog objavljenog teksta, posebno imajući u vidu da ista pred tužiocem kazala da je na osnovu vrlo kredibilnog izvora iz diplomatskih krugova objavila taj tekst. A naročito imajući u vidu da u radnjama novinarke Đikanović ne postoji ni jedan element krivičnog djela koje joj se stavlja na teret", dodao je Vuksanović.

Policija je u ranijem saopštenju navela da je "A.Đ. je kao glavna i odgovorna urednica portala "FOS media", te i kao autor teksta koji je danas objavljen na ovom portalu pod naslovom "FOS otkriva: Pripadnici ROSU na raspolaganju Crnoj Gori za Badnji dan" u kojem se navodi da će "oko 250 pripadnika ROSU - specijalne kosovske jedinice stajati na raspolaganju crnogorskim bezbjednosnim organima na dan okupljanja u Podgorici koje je zakazano za sjutra", izazvala paniku u javnosti iznošenjem lažnih vijesti putem medija".

Kako su kazali, sa navedenim je upoznat nadležni državni tužilac koji se izjasnio da se u radnjama Đikanović stiču elementi krivičnog djela izazivanje panike i nereda te da se ista liši slobode i uz krivičnu prijavu privede nadležnom tužilaštvu.

"Napominjemo da je sve u ovom tekstu bila apsolutna neistina, te još jedan pokušaj širenja dezinformacija, koji je imao za cilj upravo širenje panike i nereda, a veće posljedice su spriječene reakcijom nadležnih državnih organa", dodaju iz policije.