Crna hronika

ISPUNJENI USLOVI: "Škaljarac" Jovan Vukotić može da bude izručen Crnoj Gori

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je zaključio da su ispunjeni uslovi za izručenje Kotoranina Jovana Vukotića (38) Crnoj Gori, koja ga traži zbog pokušaja ubistava i držanja oružja i vjeruje da je visoko pozicionirani pripadnik "škaljarskog klana".

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Ovom odlukom odbijena je žalba branioca i potvrđeno je rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za njegovo izručenje Crnoj Gori, rekla je za Tanjug portparol suda Mirjana Piljić.

U svakom slučaju, konačnu odluku o crnogorskoj molbi za izručenje donijeće ministar pravde Srbije u narednom periodu.

Vukotić je od 6. decembra u ekstradicionom pritvoru, pošto je odslužio zatvorsku kaznu od 15 mjeseci zatvora na koju je bio osuđen u Srbiji.

Piljić je navela da je Apelacioni sud našao da je Viši sud pravilno zaključio da iz dokaza u spisima predmeta proizlazi da Vukotić nije državljanin Srbije, već strani državljanin, kao i da krivična djela zbog kojih se traži nisu izvršena u Srbiji, protiv Srbije ili njenog državljanina.

Ta djela su propisana i u krivičnom zakoniku Crne Gore i Srbije kao krivična djela, a po domaćem KZ nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, dodala je Piljić.

Ona je ukazala da krivično djelo za koje se traži nije obuhvaćeno amnestijom u Srbiji, niti je zbog tog djela kod domaćeg suda Vukotić osuđen odnosno pravosnažno oslobođen, pri čemu u Srbiji zbog navedenih krivičnih djela nije ni pokrenut postupak.

Vukotiću je ekstradicioni pritvor određen 26. juna odlukom Višeg suda u Beogradu, koja je danas aktivirana, jer je do 6. bio u zatvoru na odsluženju kazne na koju je osuđen u Srbiji zbog falsifikovanja pasoša sa njegovom slikom, ali na ime Georgi Andonov.

Crna Gora Vukotića traži zbog krivičnog postupka za pokušaj ubistva u Kotoru 2016. godine i nedozvoljeno nošenje oružja i vjeruje da je visokorangirani pripadnik "škaljarskog klana".

Na saslušanju povodom istrage u Crnoj Gori, koja su obavljena u Beogradu, Jovan Vukotić je ljetos negirao djelo za koje se tereti, podnoseći tužilaštvu dokaze o svom alibiju.

On je pod istragom crnogorskog tužilaštva za pokušaj dvostrukog ubistva u Kotoru 2016. godine - Vojina Stupara i Miloša Radonjića.

Prema ranijim saopštenjima naše policije, Vukotić je osumnjičen i da je 23. maja 2016. godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog, od kako se vjeruje vođa suparničkog "kavačkog klana" Radoja Zvicera.

Vukotić je u pritvoru i zatvoru u Beogradu od septembra 2018. godine.

On je 10. septembra 2018. godine bio uhapšen u turskom ljetovalištu Antalija sa falsifikovanim makedonskim pasošem na ime Georgije Andonov i već sutradan je deportovan u Srbiju.