Crna hronika

Mandić, Knežević i Zogović se terete za napad na službena lica

Autor mondo.me Izvor Standard

Poslanici DF Andrija Mandić, Milan Knežević i i Milun Zogović nalaze se još u pritvoru u CB Podgorica, dok su ostali privedeni sinoć nakon incidenta u Skupštini, pušteni odmah nakon uzimanja izjava, saznaje portal Standard.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Trojici poslanika DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević i Milun Zogović koji su sinoć uhapšeni, za sada se na teret stavlja krivično djelo napad na službeno lice u vršenju dužnosti.

Još nije poznato kada će biti privedeni kod nadležnog tužioca, po nadležnosti Osnovnog državng tužilaštva.

Kako saznaje Standard, neće se čekati da im se skine imunitet.

Prema riječima sagovrnika Standarda klasifikacija djela za Mandića i Kneževića je sprečavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti, član 375 KZ CG, a za Zogovića napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti član 376 KZ CG.

Očekuje se reakcija i VDT zbog, kako je rečeno Standardu, "pozivanja na terorizam" tokom jučerašnje rasprave u parlamentu o Zakonu o slobodi vjeroispovjeti.

"Za ostala privedena lica nema elemenata krivičnog djela. Cijeniće se postojanje prekršaja u odnosu na Marinu Jočić, Nebojšu Medojevića i Branka Radulovića u konsultaciji sa sudom za prekršaje u redovnom postupku. Sva ostala lica nakon uzimanja izjava, njih 19 pušteno kući", saopštio je sagovornik Standarda.

Policija je tokom noći postupala u skladu sa zakonom i primijenila sredstva prinude u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

"Nakon incidenta u Skupštini Crne Gore, a na zahtjev predsjedavajućeg Parlamenta za intervenciju policije usljed eskalacije dešavanja u plenarnoj Sali, u službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica su privedena 22 lica, od kojih je 17 poslanika Demokratskog fronta", saopšteno je iz Uprave policije.

U prostorijama Skupštine policija je izvršila uviđaj i izuzela tragove sa lica mjesta i konstatovala oštećenja na inventaru.

"O događaju je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici koji je nakon ocjene dokaza naložio da se uhapsi Milun Zogović zbog sumnje da je počinio krivično djelo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti i Andrija Mandić i Milan Knežević zbog sumnje da su počinili krivično djelo sprječavanje službenog lica u vršenju službene dužnosti", saopšteno je iz policije.

Oni će biti privedeni nadležnom tužiocu uz krivične prijave.

Protiv ostalih privedenih lica biće pokrenuti prekršajni postupci zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.

Policija će narednih dana pratiti aktuelna dešavanja i postupati efikasno u skladu sa zakonskim ovlašćenjima u interesu bezbjednosti svih građana.

Savjet za građansku kontrolu rada policije je obaviješten da su u CB Podgorica privedeni poslanici: Andrija Mandić, Mihailo Čađenović, Milan Knežević, Slaven Radunović, Milutin Đukanović, Branko Radulović, Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić, Budimir Aleksić, Marina Jočić, Branka Bošnjak, Milun Zogović, Predrag Bulatović, Ljiljana Đurašković, Aleksandra Vujičić, Veljko Vasiljević i Jovan Vučurović. Među privedenima su i: Zoran Bulatović, Koča Đurišić, Dejan Gojković i Dušan Knežević.