Crna hronika

Suđenje za ubistvo braće Ćulfić: Sposobnost smanjenja, ali ne bitno

Autor mondo.me Izvor Dnevne novine

Specijalisti sudske psihijatrije i medicinske psihologije iz Novog Sada konstatovali su da je sposobnost Mašana Čogurića da upravlja svojim postupcima u momentu kada je ubio braću Danijela i Davorina Ćulafića bila smanjena, ali ne bitno

Izvor: MONDO

U izradi nalaza učestvovali su prof. dr Gordana Mišić Pavkov, neuropsihijatar i specijalista sudske psihijatrije, doc. dr Svetlana Ivanović Kovačević, psihijatar i specijalista sudske psihijatrije, i doc. dr Valentina Šobot, specijalista medicinske psihologije.

“U vrijeme izvršenja krivičnog djela optuženi je bio pod uticajem straha srednjeg intenziteta. Navedeni intenzitet afekta straha, posmatran istovremeno sa obilježjima ličnosti optuženog, nije imao bitnog uticaja na ukupno mentalno funkcionisanje optuženog, posebno ne u stepenu da je remetio njegov kontakt sa realitetom”,  zaključili su vještaci iz Novog Sada.

Oni su dodali da kod optuženog nije evidentirano postojanje psihijatrijskog poremećaja, niti pad kognitivne efikasnosti bilo kog tipa.

“Njegovo intelektualno funkcionisanje je u kategoriji prosjeka. Ličnost optuženog karakteriše emocionalno nezre la struktura ličnosti, sa sniženom tolerancijom na osujećenje i sklonošću ka impulsivnom reagovanju, površnijeg afektiviteta, smanjenih empatskih kapaciteta. U interpersonalnim relacijama dominantno zauzima egocentričnu poziciju. Sklon je da i relativno neutralne situacije i postupke interpretira kao usmjerene na njega i ugrožavajuće”,  konstatovano je u nalazu vještaka.

Na zahtjev Čogurićevog advokata Danila Mićovića, suđenje koje je juče trebalo da se održi u Apelacionom sudu odloženo je za 15. februar.

Braća Ćulafić ubijeni su u podgoričkom naselju Stari aerodromu 15. februara 2014. godine.

Čogurić je u podgoričkom Višem sudu dva puta osuđivan na 13 godina zatvora zbog ubistva u prekoračenju nužne odbrane.

Tagovi