Crna hronika

Telefone i drogu u zatvorski kompleks ubacuju paketićima preko ograde!

Autor mondo.me

Službenici Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu ove godine oduzeli 298 mobilinih telefona i 32 zamotuljka sa drogom!

Izvor: MONDO/Aleksandra Rogošić

Najčešći slučajevi pokušaja unosa nedozvoljenih stvari i predmeta registrovan je kod lica koja dolaze u posjetu zatvorenicima, kao i prilikom unosa zatvorenicima odobrenih tehničkih stvari u kojima obično pokušavaju da prokrijumčare mobilne telefone, rečeno je Vikedn novinama iz UIKS-a.

Podgorički dnevnik navodi da je u prethodnom periodu protiv tri službenika UIKS-a pokrenut disciplinski postupak radi utvrđivanja disciplinske odgovornosti zbog sumnje da su pokušali omogućiti licima lišenim slobode posjedovanje stvari i predmeta čije je držanje i upotreba zabranjeno u zatvoru.

Posljednji slučaj se desio prošle nedjelje, navode Vikend novine. Tada je od pritvorenika u spuškom zatvoru S. P. iz Tivta oduzet ajfon i poslat na vještačenje. Za sada nije utvrđeno kako je pritvorenik došao do telefona.

Ovaj pritvorenik je uhapšen u avgustu zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je švercovala kokain iz Kolumbije. On je priznao krivicu i pregovarao sa tužilaštvom o statusu svjedoka saradnika, navodi podgorički dnevnik. 

Vikedn novine navode da se kompleks UIKS-a u Spužu graniči sa privatnim imanjima, koja nisu i ne mogu biti pod kontrolom službenika obezbjeđenja Uprave.

Službenici obezbjeđenja rade u datim okolnostima na sprečavanju prebačaja nedozvoljenih stvari i predmeta preko žičane ograde u prostor zatvorskog kompleksa vršeći konstantne obilaske i kontrole prostora.

Iz UIKS-a su podgoričkom listu rekli da prebacivanje nedozvoljenih stvari poput mobilnih telefona i droge preko ograde zatvora već neko vrijeme uzima maha.

Nova taktika za doturanje mobilnih telefona, ali i droge, po svemu sudeći, iznuđena je detaljnim kontrolama paketa koje primaju osuđenici i nemogućnošću da se na taj način neopaženo unesu zabranjene stvari.

Službenici UIKS-a zbog toga uz pratnju posebno istreniranih pasa obilaze gotovo svakodnevno zabranjenu zonu duž spoljne ograde zatvorskog kompleksa i pronalaze nedozvoljene predmete koji “dolijeću” preko žice.

Međutim, zahvaljući novim nadzornim kamerama i činjenici da službenici svakog jutra, uz pse posebno obučene za traganje, kontrolišu prostor oko spoljne ograde zatvora i ovaj vid doturanja nedozvoljnih predmeta i droge je sveden na minimum.

Tagovi