Crna hronika

VDT naložilo nastavak istrage protiv Đukanovića

Izvor MINA

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) naložilo je Specijalnom da nastavi izviđaj preduzimanjem radnji po krivičnoj prijavi Atlas grupe protiv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića,

VDT
Izvor: MONDO

Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) naložilo je Specijalnom da nastavi izviđaj preduzimanjem radnji po krivičnoj prijavi protiv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i protivzakoniti uticaj, saopšteno je iz Atlas grupe.

Kako se navodi, krivičnom prijavom koju je u martu podnio advokatski tim predsjednika Atlas grupe, Duška Kneževića, a koja je dopunjena u aprilu i maju, obuhvaćeni su i bivša izvršna direktorica Meljine kompleksa, Olivera Mihajlović Elez, predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić, guverner Centralne banke Radoje Žugić, bivša privremena upravnica u Atlas banci, Tanja Terić, bivši privremeni upravnik u IBM banci, Milan Remiković, glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić, stečajni upravnik Meljine kompleksa Saša Zejak i više NN osoba.

Oni se terete da su, po nalogu Mila Đukanovića, učestvovali u nezakonitom oduzimanju imovine Duška Kneževića u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju Atlas grupe.

Advokat Zdravko Đukanović rekao je da je tu odluku donijela državna tužiteljka Đurđina Ivanović i da ona predstavlja primjer profesionalnog, odgovornog, savjesnog i zakonitog rada VDT-a, koje je postupalo po pritužbi odbrane Kneževića od 26. septembra na prethodno odbacivanje krivične prijave.

Ovakvim postupanjem VDT obavlja svoju funkciju zaštite zakonitosti, čime se čuva integritet i dignitet tužilačke profesije“, kazao je Zdravko Đukanović.

Iz Atlas grupe su objasnili da se u krivičnoj prijavi iz marta i njenim kasnijim dopunama objašnjava da je od početka 2018. godine Milo Đukanović organizovao kriminalnu organizaciju u dužem vremenskom periodu, koja je imala za cilj da obavlja krivična djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine i teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti.

Svaki od članova imao je određenu ulogu i zadatak, postupali su sa umišljajem, svjesni svog djela i njegove protivpravnosti. Htjeli su izvršenje djela nakon što je Milo Đukanović stvorio plan da se od Kneževića oduzme cjelokupna imovina koju poseduje u Crnoj Gori, odnosno imovina koju posjeduju njegove banke i kompanije, radi sticanja protivpravne imovinske koristi”, dodaje se u saopštenju.

Iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, nanijeli su, kako se tvrdi, štetu Kneževiću i teže povredili njegova prava.

Đukanović je korišćenjem svog službenog i društvenog položaja i stvarnog uticaja posredovao da se obave službene radnje koje se ne bi smjele obaviti i da se ne obave službene radnje koje bi se morale obaviti, i to tako što su, preko Mihajlović Elez, Jovanića, Zejaka, Katnića, Remikovića, Terić, Žugića i više drugih za sada NN osoba, izvršili krivična djela”, precizira se u saopštenju.

U prijavi se navodi da su svi prihvatili plan i djelovanje, pa su nezakonitim postupanjem i i kršenjem zakonskih odredbi omogućili da se pred Privrednim sudom otvori stečajni postupak nad Meljine kompleksom.

Potom je Žugić 7. decembra prošle godine prekoračio svoja ovlašćenja i donio rješenje o uvođenju prinudne uprave, pa potom stečaja, u Atlas banci, da bi zatim nezakonitim odlukama bila nanijeta višemilionska šteta akcionarima banke i domaćim i međunarodnim klijentima”, rekli su iz Atlas grupe.

Grubo su, kako tvrde, prekršili i prava akcionara da učestvuju u postupku dokapitalizacije i nezakonito umanjili depozite za 21,8 miliona eura.

“Isto se odnosi i na IBM banku, u kojoj su nezakonito otvorili stečaj, tako da je pričinjena šteta banci veća od 170 miliona eura”, kazali su iz Atlas grupe.

Odbrana Duška Kneževića očekuje da će se u nastavku ovog postupka biti izvedeni svi bitni dokazi i utvrđene sve činjenice kojima će biti utvrđeno da je bilo pritisaka na organe CBCG, da je postojalo pristrasno i neobjektivno postupanje od tužilaštva i da su postojali nezakoniti kontakti tužilaštva i Žugića.

Očekujemo da će se utvrditi zadaci i uloge pripadnika kriminalne organizacije i da će na taj način utvrđena bitna obeležja krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije“, zaključio je Zdravko Đukanović.

Tagovi

VDT