Crna hronika

Ombudsman osudio napad na novinara Dana

Izvor MINA

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudila je napad na novinara Dana, Vladimira Otaševića i ukazala na potrebu većeg razumijevanja i poštovanja odgovorne uloge koju pripadnici ove profesije imaju u svakom društvu.

Izvor: Guliver/GettyImagesPlus/iStock/Mihajlo Maricic

Prema navodima lista Dan, Otaševića je napao tjelohranitelj biznismena Zorana Bećirovića u podgoričkom poslovnom centru Delta.

"Kao i više puta do sada, reagujemo u zaštiti fizičkog integriteta novinara i medijskih sloboda, kao jedne od ključnih vrijednosti i temelja svake demokratske zajednice", kaže se u saopštenju Ombudsmana.

Ocjenjuje se da su napadi na novinare zabrinjavajući posebno u kontekstu okolnosti da međunarodna zajednica stanje u ovoj oblasti postavlja kao jedan od ključnih uslova daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracijama.

Zato je, kako se navodi, potrebno efikasnom istragom i procesuiranjem dokazati posvećenost nadležnih organa u zaštiti prava novinara i unapređenju ukupnog stanja u oblasti novinarstva.

"Ukoliko se sve okolnosti medijskih navoda ispostave kao tačne, uključujući podatak da je osoba koja je ugrozila novinara u vršenju službene dužnosti pripadnik državnog organa, u skladu sa tim potrebno je adekvatno reagovati", kaže se u reagovanju.