Crna hronika

Dvije pritužbe građana na rad policajaca

Autor mondo.me Izvor Dnevne novine

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je tokom oktobra 2019. godine izvršilo kontrole zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu dvije pritužbe građana na postupanje policijskih službenika.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

U jednom slučaju, pritužba se sadržinski odnosila na postupanje i ponašanje policijskog službenika van službe, dok se u drugom slučaju odnosila na način vršenja policijskih poslova i primjenu policijskih ovlašćenja, pišu Dnevne novine.

“U jednom slučaju, u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole utvrđeno je postojanje sumnje u neetičko postupanje i ponašanje policijskog službenika ispoljeno van službene dužnosti, usljed čega je Izvještaj o izvršenim provjerama pritužbe, sa spisima predmeta, dostavljen Etičkom odboru na ocjenu etičnosti postupanja u predmetnom slučaju. U drugom slučaju, pritužba je ocijenjena neosnovanom jer u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi kojima bi se potvrdili navodi pritužbe, odnosno činjenice i dokazi koji bi ukazivali na neprofesionalno ili nezakonito postupanje policijskog službenika”, navodi se u izvještaju Odjeljenja unutrašnje kontrole.

Službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije su tokom oktobra 2019.godine izvršili pet kontrola provjera zakonitosti postupanja policijskih službenika na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika.

U jednom slučaju, u sprovedenom postupku unutrašnje kontrole je utvrđeno da su policijski službenici nepravilno postupali u pogledu evidentiranja i dostavljanja podataka o radnom angažovanju, ali je konstatovano i da je u predmetnom slučaju nastupila apsolutna zastarjelost za pokretanje disciplinskog postupka, jer su konstatovane nepravilnosti izvršene u februaru 2018. godine. U preostala četiri slučaja, u sprovedenim postupcima unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonitosti ili nepravilnosti u vršenju policijskih poslova i primjeni policijskih ovlašćenja povodom kojih su sprovedene kontrole, pišu Dnevne novine.

Tagovi