Crna hronika

AFERA KARTICA: Vođe Škaljaraca kupovali hrvatske pasoše preko pjevačice?!

Autor mondo.me Izvor Kurir

Tokom istrage je utvrđeno da su vođe klanova davale i do 15.000 eura za hrvatske pasoše, u čije lažne podatke je bilo gotovo nemoguće posumnjati tokom graničnih kontrola, piše Kurir.

Kriminalna grupa koju vodi N. S. (49), hrvatski „kralj Roma“, kako sumnjaju hrvatski istražitelji, obezbijedila je lažne pasoše te države vođama škaljarskog klana - J. V. i . I.D.  (41), ali i visokopozicioniranim članovima suprotstavljenog kavačkog klana - D. M. i M. V.!

Kako prenose hrvatski mediji, kao posrednik u prodaji pasoša, u velikoj akciji policije pod nazivom „Krtica“, uhapšena je i pjevačica A. D. , kao i njen suprug, a provjerava se i da li su imali saradnike u Srbiji.

Vođe škaljarskog klana, pripadnici zemunskog klana i navijačkih grupa iz Srbije, dakle nosioci organizovanog kriminala iz cijelog regiona, koji se povezuju s međunarodnom trgovinom kokaina i ubistvima širom svijeta, u protekle su dvije godine koristili autentične hrvatske dokumente s falsifikovanim podacima. Kriminalne grupe koje su taj posao obavljale za njih zaradile su više od 700.000 eura.

Autentični dokumenti

"Sumnja se da je grupa falsifikovanim pasošima još 2017. počela da snabdijeva vođe dva zaraćena klana, ali i navijače iz Srbije i druge pripadnike kriminalnih grupa iz regiona. Pasoše su prodavali za 3.500 do 15.000 eura, a klijente su nalazili uglavnom među ljudima iz regiona koji se povezuju sa trgovinom kokainom i ubistvima", prenose hrvatski mediji.

Kako navode, pasoši koji su pravljeni vođama klanova bili su autentični, tj. originalni hrvatski pasoši, ali sa falsifikovanim podacima. Na spisku imena tridesetak uhapšenih, podsjetimo, osim „kralja Roma“ i pjevačice, nalazi se i S. S., portparolka karlovačke policije.

"S. S. se sumnjiči da je preko kolega, uglavnom referenata zaposlenih u MUP, pribavljala identitete ljudi, uglavnom raseljenih iz Hrvatske ili onih koji su po rođenju imali državljanstvo Hrvatske, a nikada nisu vadili dokumenta ove države, na čija su imena pravljeni falsifikati za kriminalce. Koliko su bili pedantni, pokazuje i to što su provjeravali i da osoba na čije ime prave dokument nikada nije imala problem sa policijom",  prenose izvori iz istrage.

Posrednici

Kako navode, dobijene podatke portparolka je prenosila pjevačici i njenom suprugu, a oni su ih dostavljali „kralju Roma“.

"Na osnovu ovih podataka, izrađivani su prvo falsifikovani srpski pasoši u koje su stavljali fotografije osoba kojima su dokumenta bila namijenjena. Takav dokument, s obzirom na to da se radilo o dvojnim državljanima Hrvatske i Srbije, bio je osnova da se u hrvatskom MUP službeno zatraži izdavanje hrvatskog pasoša i lične karte. Ti su zahtjevi predavani na tačno dogovorene policijske šaltere, a jedan od uhapšenih policajaca je čak, umjesto otisaka prstiju osoba koje su tražile takva dokumenta, stavljao svoj otisak", otkrili su izvori.

Sagovornik otkriva i da je upravo vođa škaljarskog klana tako dobio dokumenta čovjeka koji živi u Srbiji, ali sa svojom fotografijom.