Crna hronika

Hrvatska dozvolila izručenje Miloša Radonjića

Autor mondo.me Izvor Dan

Ministarstvo pravde Hrvatske odobrilo je izručenje Kotoranina Miloša Radonjića koji slovi za pripadnika takozvanog kavačkog klana, prenosi Dan.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Radonjić je u julu uhapšen u Hravtskoj po potjernici koju je za njim raspisala Crna Gora. Međutim, kako je u toku sukob crnogorskih klanova, a Radonjić je već preživio četiri pokušaja ubistva, ocijenjeno je da je njegova bezbjednost ugrožena.

Kako saznaje Dan, zbog toga je on, pod jakim mjerama bezbjednosti u hrvatskom zatvoru.

Datum njegovog izručenja nije javno saopšten, jer će taj postupak biti izveden tajno.

Podsjećamo, Radonjić je u Hrvatskoj uhapšen u Slavonskom Brodu, u hotelu u kojem je odsjeo. Navodno, tada je kod sebe imao falsifikovana dokumenta. Nakon hapšenja priveden je u Županijski sud u Slavonskom Brodu, gdje mu je određen istražni zatvor, a kasnije se ispostavilo da je za njim u Crnoj Gori raspisana potjernica. Interpol Podgorica je po naredbi Specijalnog državnog tužilaštva raspisao međunarodnu potjernicu za Radonjićem radi obezbjeđivanja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njega vodi zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i omogućavanje uživanja droga.

Osim toga, on se potražuje i radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od četiri mjeseca na koju je osuđen presudom Osnovnog suda u Kotoru zbog krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Navodni vođa “škaljarskog klana” Jovan Vukotić sumnjiči se za jedan od pokušaja ubistava Radonjića. Tada je pucano na Radonjića i njegovog prijatelja Vojina Stupara. Radonjić je uspio da prođe bez povreda, dok je Stupar ranjen. Zbog tog slučaja podnesene su krivične prijave protiv Vukotića, Igora Dedovića, koji je u bjekstvu, i Milića Minje Šakovića, koji je nakon nekoliko mjeseci pritvora pušten na slobodu.