Crna hronika

UBRZO PRED SUDOM: Ivanović neosnovano odobrio kredite u iznosu od 16,5 miliona dolara?

Autor MONDO/Ksenija Milović Izvor Dan

Petar Ivanović, nekadašnji ministar poljoprivrede, tereti se optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva da je različitim firmama koje nisu ispunjavale uslove odobrio kredite u ukupnom iznosu od šesnaest i po miliona dolara.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Petar Ivanović, nekadašnji ministar poljoprivrede, tereti se optužnicom Specijalnog državnog tužilaštva da je različitim firmama koje nisu ispunjavale uslove odobrio kredite u ukupnom iznosu od šesnaest i po miliona dolara. Optužnicom su, takođe, obuhvaćeni i Budimir Mugoša, takođe bivši ministar poljoprivrede, bivši direktor Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zoran Vukčević, direktor Direktorata za plaćanje u Ministarstvu poljoprivrede Blagota Radulović i procjenitelj Milan Adžić. Terete se za krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, prenosi Dan.

Sporni krediti dodjeljivani su iz Razvojnog fonda Abu Dabija od 2015. do 2017. godine. Od 16,5 miliona dolara, naloge za kredite u iznosu od trinaest i po miliona potpisivao je Ivanović, dok je u isplati još 3.000.000 učestvovao i okrivljeni Radulović, navedeno je u optužnom aktu.Prema navodima iz optužnice, Ivanović je odobrio isplatu za pet spornih kredita. Tri su bila u iznosu od po 3.000.000 dolara, a po jedan u iznosu od 2.500.000 i 2.000.000.

Okrivljeni se terete da su kao javni funkcioneri prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja i nevršenjem svoje službene dužnosti pribavili drugom korist i imovinsku korist. Krivično djelo, kako piše u optužnici, počinili su nakon zaključenja ugovora o zajmu za finansiranje podrške sektoru poljoprivrede Crne Gore 4. juna 2015. godine, između Fonda za razvoj Abu Dabija – ADFD, kao zajmodavca, i Investiciono- razvojnog fonda Crne Gore – IRF, kao zajmoprimca, a za račun Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao korisnika, u čije ime je ugovor potpisao okrivljeni Ivanović, tada ministar poljoprivrede, kao svjedok, a kojim su IRF-u pozajmljena novčana sredstva u iznosu od 183.650.000 AED, kako prenosi Dan.

Tužilaštvo je pokrenulo istragu kako bi utvrdilo da li je bilo nezakonitih radnji prilikom dodjele i realizacije 23 miliona američkih dolara (USD) kredita koje je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja dobilo iz Abu Dabi fonda za podsticaj razvoja poljoprivrede na sjeveru Crne Gore.

Istraga je utvrdila da dodjela novca nije bila povjerena Investiciono-razvojnom fondu, već je novac dijelilo Ministarstvo poljoprivrede, što je, kako piše u optužnici, nezabilježen slučaj da se jedno ministarstvo bavi bankarskim poslovima.

Jedan od spornih kredita, u iznosu od tri miliona dolara, Ivanović je odobrio firmi "V.R." iz Podgorice za izgradnju peletare u oktobru 2015. Kredit je odobren iako ta firma nije dostavila zahtjev za dobijanje kredita, ovjerene kopije skraćenog bilansa stanja za posljednje dvije godine iz Centralnog registra privrednih subjekata, potvrde o povezanim licima preduzeća i parnicama na zvaničnom logu preduzeća, a dostavila je kopiju kartona deponovanih potpisa kod "P.b.C.G" ovlašćenog lica privrednog društva "V.M." d.o.o., a ne svog ovlašćenog lica. Takođe, ta firma je na dan 30. juna 2015. godine postojeće neizmirene obaveze prema dobavljačima u zemlji i inostranstvu sa rokom dospijeća dužim od 90 dana imala u ukupnom iznosu od 77.990.943,98 eura, a na dan 1. oktobar 2015. godine bila je na listi Poreske uprave među najvećim poreskim dužnicima.

Optuženi je na ročištu za kontrolu optužnice negirao krivicu, tvrdeći da je radio po zakonu i da protiv njega nema dokaza.