Crna hronika

Sindikat: Ukoliko zaposlenima u tužilačkoj organizaciji zarade ostanu na istom nivou razmotrićemo i organizovanje štrajk

Autor Teodora Orlandić Izvor CdM

Zaposleni u tužilaštvu već duži vremenski period suočavaju se sa problemom niskih zarada u svim zvanjima, kako službeničkim tako i tužilačkim, saopšteno je iz Sindikalne organizacije Državnih tužilaštava Crne Gore.

Izvor: SDT

Kako su naveli, ukoliko zaposlenima u tužilačkoj organizaciji zarade i dalje ostanu na istom nivou bez uvećanja koeficijenata, razmotriće sve inicijative u saradnji sa ostalim pravosudnim organima vezano za organizovanje štrajka, piše Cdm.

“Ukazujemo da već izvjestan period nije u primjeni Pravilnik o koeficijentima složenosti poslova za zaposlene u sudstvu i državnom tužilaštvu raspoređenim na radnim mjestima iz grupe poslova D, kojim je zarada državnih službenika i namještenika u pravosuđu bila uvećana za određeni broj koeficijenta, upravo zbog složenosti, odgovornosti i obimnosti posla koji zaposleni u tužilačkoj organizaciji obavljaju. Sve je to dovelo do toga da državni službenici i namještenici u tužilačkoj organizaciji imaju jednake zarade, kao i ostali zaposleni u državnom i privatnom sektoru, za neuporedivo složeniji i odgovorniji posao koji obavljaju”, navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Sindikalne organizacije Državnih tužilaštava Crne Gore Nemanja Bulatović i predsjednik Pravnog tima Almin Hodžić.

Ističu da i nakon najavljenog uvećanja zarada većina državnih službenika i namještenika u državnim tužilaštvima ostvarivaće, kako navode, minimalnu zaradu u iznosu od 600 eura na koji način će se izjednačiti i sa zaradama zaposlenih (na kiosku, u kladionicama, higijeničara itd.) čiji radni zadaci uvažavjući sva zanimanja koja postoje u državi, ne zahtjevaju isti značaj, ekspeditivnost i odgovornost, piše Cdm.

“Izuzetno niske zarade ostvaruju i državni tužioci kojima je koeficijent danas manji u prosjeku za 3-4 obračunske vrijednosti u odnosu na koeficijente koje su imali 2016.godine, pa tako danas osnovna zarada tužiocu početniku iznosi oko 1.150 eura, dok je obim posla koji državni tužioci obavljaju usljed nedostatka kadra na svim nivoima neuporedivo veći u odnosu na period iz 2016.godine. Ovako niske zarade državnih tužilaca imaju demotivišući efekat i čine ovu profesiju neprivlačnom za potencijalne kandidate, što rezultira sve manjim interesovanjem za prijavljivanje na konkurse za državne tužioce”, dodaju u saopštenju.

Kako su dalje kazali, kao posljedica toga, većina tužilaštava u Crnoj Gori suočava se s manjkom kadrovskih kapaciteta.

“Ovakva situacija ne samo da otežava svakodnevno funkcionisanje tužilaštava, već ozbiljno ugrožava kvalitet i efikasnost rada. Preopterećenost postojećeg kadra, izazvana nedostatkom novih tužilaca, dugoročno može dovesti do disfunkcionalnosti cjelokupnog pravosudnog sistema. Trenutna osnovna zarada državnog tužioca je ekvivalent zaradi pomoćnog osoblja – sobarice na crnogorskom primorju u toku ljetnje sezone, uz puno uvažavanje tog zanimanja”, kažu u Sindikatu.

Prema njihovim riječima, materijalni položaj zaposlenih u tužilačkoj orgnizaciji dodatno otežava i nepotpisivanje Kolektivnog ugovora kod poslodavca čije potpisivanje Sindikalna organizacija Državnih tužilaštava Crne Gore inicira godinama unazad, a kojim je između ostalog predviđeno da se reguliše sporno obračunavanje pripravnosti za vrijeme od 22-6h, u dane vikenda i državnih i vjerskih praznika, piše Cdm.

“Ukoliko zaposlenima u tužilačkoj organizaciji zarade i dalje ostanu na istom nivou bez uvećanja koeficijenata, Sindikalna organizacija Državnih tužilaštava Crne Gore razmotriće sve inicijative u saradnji sa ostalim pravosudnim organima vezano za organizovanje štrajka”, zaključili su u saopštenju.

Tagovi