Crna hronika

ODT BIJELO POLJE PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV 6 OSOBA ZBOG NELEGALNE GRADNJA NA BISTRICI

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

U postupku izviđaja saslušano je 15 lica.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Bijelom Polju podnijelo je optužnicu Osnovnom sudu protiv šest osoba zbog nelegalne gradnje na rijeci Bistrici, odnosno krivičnog djela “protivpravno zauzimanje zemljišta i krivičnog djela građenje objekta bez prijave dokumentacije za gradnju”.

“Osnovno državno tužilaštvo je formiralo predmet protiv 12 lica zbog navedenog krivičnog djela. U postupku izviđaja saslušano je 15 lica, protiv šest je podnijet optužni predlog, dok je protiv šest lica donijeto rješenje o odbacivanju krivične prijave”, navedeno je u odgovoru “Vijestima” iz ODT-a.

Zaštitnik imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, kancelarija u Bijelom Polju, dopisom od 1. oktobra ove godine, u koji su “Vijesti” imale uvid, zatražio je od opštinskog Sekretarijata za izgradnju da im dostave Odluku Vlade, koja je vlasnik parcele, a kojom im je dozvoljeno da preduzimaju bilo kakve radnje na parceli 734 KO Gubavač, oko utvrđenja obale rijeke.

U dopisu koji je potpisao zamjenik zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Ljubiša Madžgalj se navodi da je “prema zvaničnoj katastarskoj evidenciji katastarska parcela 734 po kulturi rijeka, na potezu rijeke Bistrica, koja je prirodno bogatstvo kojim raspolaže Crna Gora, zbog čega je bilo potrebno prethodno od nosioca prava raspolaganja - Vlade Crne Gore dobiti saglasnost, a da se u suprotnom radi o uzurpaciji državne imovine”.

Zbog sumnje da je odgovorno lice u Sekretarijatu za izgradnju pokrenulo postupak za obaloutvrda iako su znali da su svi objekti nelegalni, NVO “Euromost” je predala krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu.

Hajdarpašić je ranije kazao da projekat izgradnje obaloutvrde nije u planu jer treba da ga odobri lokalni parlament, dok je istovremeno, i navodno na štetu budžeta Opštine Bijelo Polje, napravio ugovor sa firmom “Intesa” o izradi dokumentacije i finansijskim obavezama prema toj firmi u visini sa od 9.014 eura, pišu Vijesti.

Hajdarpašić se u dopisu Sekretarijatu za uređenje prostora 23. septembra obratio zahtjevom za “izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) - za izradu tehničke dokumentacije - glavnog projekta za izgradnju obaloutvrde na lijevoj i desnoj strani Bistrice, na potezu od Kamenog mosta do ušća sa Limom”.

U službenoj zabilješci vještaka geometra Stojana Jankovića upućenoj Sekretarijatu za inspekcijske poslove navodi se da je 29. 8. 2023. izvršio identifikaciju i premjer mjesta na kojem su izgrađene zidovi - obaloutvrde uz korito rijeke Bistrice.

“Na dijelu zemljišta koje je upisano na ime Crna Gora - subjekt raspolaganja Vlada CG, na granici sa katastarskom parcelom 157 upisanom na ime Ermin Šemović urađen je zid, tj. obaloutvrda u dužini 20 metara i s tim se zauzima katastarska parcela 734 u površini 43 metra kvadratna. Na dijelu gdje se parcela 734 rijeka graniči sa parcelom 155/4 - pašnjak na ime Mersid Hot urađen je zid obaloutvrde u dužini 27 metara i isti zauzima dio parcele 734 u površini 71 metar kvadratni. Na dijelu gdje se rijeka, tj navedena parcela graniči sa 155/3 upisana na ime Jasmin Hajdarpašić urađen je zid - obaloutvrda u dužini 21,8 metara i isti zauzima dio parcele 734 u površini od 48 metara kvadratnih”, navodi se u zabilješci.

Dalje, na dijelu naredne parcele “na ime Armin Idrizović izgrađen je zid u dužini 21 metar i zauzet dio parcele rijeke u površini od takođe 48 metara kvadratnih”.

“Na narednoj parceli na ime Lejla Martinović izgrađen je isti zid u dužini 62 metra, isti zauzima parcelu 734 u površini od 122 metra kvadratna”.

Grupa građana, upravo onih od kojih je većina izgradila obaloutvrde, 29. septembra 2023. godina obratila se preko MZ Gubavač “za dobijanje UTU i vodnih uslova radi izgradnje, saniranja i utvrđenja obale i obaloutvrda na rijeci Bistrici u mjestu Gubavač’ nekoliko mjeseci nakon što je obaloutvrda već izgrađena, pišu Vijesti.

Camić je kazao da je zemljište uzurpiralo najmanje deset lica, uključujući i restoran “Ušće”.

Taj ugovor o pružanju usluga izrade tehničke dokumentacije za regulaciju rijeke Bistrice od Kamenog mosta do ušća u Lim, potpisan je 19. marta prošle godine.