Crna hronika

Nema osnova za pokretanje postupka protiv doktora Fatića zbog smrti pacijenta

Izvor CdM

Istraga kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić pokrenuta je na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijeta, zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela.

Izvor: MONDO/Draga Ivanović

U predmetu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koji je formiran protiv ljekara Kliničkog centra Nikole Fatića, po krivičnoj prijavi predstavnika oštećene porodice, zbog krivičnog djela – teško djelo protiv zdravlja ljudi, izvršeno na štetu sada pokojnog. M.P. i krivičnog djela protivpravno uzimanje ljudskih organa ili djelova tijela, tužilaštvo je ocijenilo da ne postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi, niti drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti iz nadležnosti višeg državnog tužilaštva, piše CdM.

Podsjećamo, istraga kojom je obuhvaćen vaskularni hirurg Kliničkog centra Crne Gore Nikola Fatić pokrenuta je na osnovu krivične prijave koju je protiv doktora podnijela porodica preminulog pacijeta, zbog navodnog protivpravnog oduzimanja ljudskih organa ili djelova tijela.

Postupajući po navedenoj krivičnoj prijavi Više državno tužilaštvo u Podgorici je, kako navode u saopštenju, preduzelo sve neophodne mjere i radnje, obavilo saslušanje prijavljenog lica u svojstvu osumnjičenog, saslušalo više lica u svojstvu svjedoka, kao i predstavnika oštećene porodice.

“Od strane Kliničkog centra Crne Gore pribavljena je medicinska dokumentacija sa obdukcionim zapisnikom. Takođe je sprovedeno sudskomedicinsko vještačenje od strane Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i preduzete i druge radnje radnje neophodne za donošenje odluke u predmetu”, navodi Tužilaštvo.

Posebno su, ističu, cijenjeni nalaz i mišljenje Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, iz kojeg nedvosmisleno proizilazi da ljekar Nikola Fatić nije primijenio očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način liječenja kojim bi prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta i u krajnjem njegovu smrt, prenosi CdM.

“Nakon preduzimanja svih navedenih radnji donijeto je rješenje o odbacivanju krivične prijave, zbog nepostojanja osnovana sumnja da je izvršeno krivično djelo – teško djelo protiv zdravlja ljudi, niti drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti iz nadležnosti višeg državnog tužilaštva”, ističe se u saopštenju.

O odluci tužilaštva obaviješten je podnosilac krivične prijave – predstavnik oštećene porodice sa pravnim poukama o pravu na podnošenje pritužbe za preispitivanje predmetnog rješenja, kao i o pravu na preduzimanje gonjenja protiv prijavljenog lica, dok su spisi predmeta dostavljeni stvarno i mjesno nadležnom Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, radi odlučivanja da li u radnjama osumnjičenog ima elemenata bića krivičnog djela protivpravno uzimanje ljudskih organa ili djelova tijela.