Crna hronika

PREINAČENA PRESUDA STANOVIĆU:15 godina zatvora za ubistvo Lašmanove

Autor Anđela Vukčević

Presuda Apelacionog suda sa bližim razlozima biće objavljena na internet stranici tog suda

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Apelacioni sud osudio je Arsenija Stanovića na 15 maksimalnih godina zatvora zbog ubistva ukrajinske državljanke Anastasije Lašmanove 11. maja 2018. godine.

Taj sud je uvažio žalbu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i preinačio presudu Višeg suda u Podgorici od 19. marta, kojom je Stanović proglašen krivim zbog krivičnog djela ubistvo i osuđen na 12 godina zatvora, u šta mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 17. juna 2018.

"Protiv ove presude žalbu je izjavilo Više državno tužilaštvo u Podgorici sa predlogom da Apelacioni sud Crne Gore preinači presudu Višeg suda u Podgorici tako što će optuženog Stanovića osuditi za krivično djelo teško ubistvo i izreći mu kaznu propisanu za to krivično djelo, adekvatnu težini učinjenog krivičnog djela i stepenu njegove krivice", saopštio je Apelacioni sud.

Prema ocjeni tog suda, prvostepeni sud "nije počinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka i povrede Krivičnog zakonika na koje se ukazuje žalbom niti druge povrede odredaba krivičnog postupka o kojima ovaj sud vodi računa po službenoj dužnosti".

"Međutim, Apelacioni sud je mišljenja da prvostepeni sud nije pravilno odmjerio kaznu optuženom za izvršeno krivično djelo i da nije u dovoljnoj mjeri cijenio otežavajuće okolnosti koje postoje na strani optuženog, koje se ogledaju u tome da je optuženi nanoseći veliki broj uboda i udaraca pokazao istrajnost i upornost u izvršenju krivičnog djela, kao i radnje koje je preduzeo nakon izvršenja krivičnog djela u cilju prikrivanja istog. Iz tih razloga Apelacioni sud je preinačio izrečenu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina na maksimalnu kaznu zatvora za ovo krivično djelo u trajanju od 15 godina, cijeneći da je izrečena kazna srazmjerna težini izvršenog krivičnog djela i stepenu krivice optuženog i da će se ovako odmjerenom kaznom postići svrha kažnjavanja, odnosno da će se ovako izrečenom kaznom uticati na optuženog, ali i na druge da ubuduće ne čine krivična djela", navodi se u saopštenju.

Presuda Apelacionog suda sa bližim razlozima biće objavljena na internet stranici tog suda.