Crna hronika

ŠEST SUDIJA ZA BLIZU 1.000 OPTUŽENIH

Izvor Vijesti

“Ukupno okrivljenih lica u predmetima koji se vode pred Specijalizovanim odjeljenjem je 940, od čega je 858 fizičkih, a 82 pravna lica”

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Specijalizovano odjeljenje Višeg suda u Podgorici, koje čini svega šest sudija, postupa u 167 predmeta u kojima je 940 okrivljenih za teški i organizovani kriminal, visoku korupciju ili ratne zločine.

To je Vijestima odgovoreno iz Višeg suda u Podgorici.

“Ukupno okrivljenih lica u predmetima koji se vode pred Specijalizovanim odjeljenjem je 940, od čega je 858 fizičkih, a 82 pravna lica”, piše u odgovorima koje potpisuje savjetnica za odnose sa javnošću tog suda, Marija Raković.

Odgovarajući Vijestima kazala je da u nešto manje od trećine predmeta koji se vode pred tim odjeljenjem duže od dvije i po godine nije donijeta odluka.

Međutim, tvrdi da nemaju evidenciju koliko je okrivljenih u tim predmetima u pritvoru, a koliko njih se sa slobode brani teških optužbi.

“U 51 predmetu nije donijeta prvostepena presuda u roku od dvije godine i šest mjeseci od potvrđivanja optužnice”, kazala je Raković.

Objasnila je da je u tim predmetima ukupno 434 okrivljenih: “Od čega 381 fizičkih lica i 53 pravna lica”...

“O navedenom ne posjedujemo posebnu evidenciju”, kazala je Raković odgovarajući na pitanje - koliko je od njih 381 trenutno u pritvoru.

Vijesti već tri godine upozoravaju da brojni optuženi za najteža krivična djela izlaze iz pritvora jer tri godine od podizanja optužnice nije donijeta prvostepena presuda u predmetima u kojima im se sudi.

Prema saznanjima lista, do kraja 2024. godine na slobodi bi se mogli naći optuženi za ubistva, pripreme likvidacija ili međunarodni šverc droge, ali i jedan optuženi za ratne zločine.

Članom 179 Zakona o krivičnom postupku propisano je da se, nakon predaje optužnice sudu, do završetka glavnog pretresa, pritvor može, po pribavljenom mišljenju državnog tužioca, kad se postupak vodi po njegovoj optužbi, odrediti ili ukinuti samo rješenjem vijeća i da od podizanja optužnice do donošenja prvostepene presude pritvor može trajati najduže tri godine.

Zakonom je propisano da Specijalno državno tužilaštvo preduzima sve radnje iz svoje nadležnosti pred Specijalizovanim odjeljenjem Višeg suda u Podgorici.

To tužilaštvo nadležno je za gonjenje učinilaca krivičnih djela organizovanog kriminala, bez obzira na visinu propisane kazne, visoke korupcije, pranja novca, terorizma, ratnih zločina...

U njihovoj nadležnosti su i javni funkcioneri ako počine krivična djela zloupotreba službenog položaja, prevara u službi, protivzakoniti uticaj, navođenje na protivzakoniti uticaj, primanje mita, davanje mita...