Crna hronika

STOJANOVIĆ: Bio sam pod pritiskom prilikom pomaganja u švercu

Autor Teodora Orlandić Izvor Vijesti

Slavko Stojanović izjavio da se kaje što je pomogao prijatelju u krijumčarenju cigareta, ali SDT neće da pregovara o zaključenju sporazuma o priznanju krivice.

Izvor: Uprava policije

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović juče je u podgoričkom Višem sudu priznao krivicu za šverc cigareta i izjavio da se kaje, ali iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) neće da razgovaraju o predlogu odbrane da se zaključi sporazum o priznanju krivice.

Stojanović na glavnom pretresu nije priznao krivicu za nedozvoljeno držanje pištolja, za šta ga tužilaštvo tereti, pored krivičnog djela - zloupotreba službenog položaja, prenose Vijesti.

Njegov branilac, advokat Miroslav Adžić kazao je pred sudskim vijećem da je odbrana ponudila predlog o zaključenju sporazuma o priznanju krivice.

Specijalni državni tužilac Jovan Vukotić naveo je da SDT to odbija.

Kako pišu Vijesti, iznoseći odbranu, Stojanović je pred sudom kazao da je u tokom 2018. godine koja se pominje u optužnici, bio pod profesionalnim i moralnim pritiskom, jer je bezbjednosna situacija, kako je naveo, bila složena.

Dodao je da su desila ubistva za koja su imali službene informacije, ali da uprkos tome nisu uspjeli da ih spriječe. Rekao je da ga je pogodilo i to što su stradali i nedužni i da je zbog svega donosio neracionalne odluke.

Osvrćući se na optužbe za šverc kamiona sa cigaretama, izjavio je:

“Kritičnog dana, 31. 3. 2018. godine, pozvan sam od strane prijatelja koji mi je, koliko se sjećam, rekao da je zaustavljen kamion sa cigaretama i zamolio me da mu pomognem jer je u pitanju čast njegove porodice. Shvatio sam da se radi o nedozvoljenom prevozu. Ja sam osjetio ljudsku potrebu da pomognem, ne sagledavajući posljedice”, kazao je Stojanović.

Dodao je da je tada bio pod pritiskom zbog složene bezbjednosne situacije i da nije racionalno razmišljao.

“Tih dana ubijen je eksplozivom Dražen Čađenović. Imali smo podatak da se Čađenoviću priprema likvidacija, praćen je ali ga je pratnja izgubila i ubijen je. Živim u City kvartu, gdje sam osjetio tu eksploziju. To je uticalo na mene”, izjavio je Stojanović, dodajući da se desilo i ubistvo u kojem je stradao i Jovanović.

On je naglasio da se iskreno kaje za odluku koju je donio olako, ne opravdavajući sebe.

“Smatrao sam da bilo koja nevina žrtva nije vrijedna moje funkcije i dao sam ostavku”, naglasio je on.

Dodao je da mu je žao jer je nepromišljenom odlukom diskreditovao ustanovu na čijem je čelu bio i svoj četrdesetogodišnji rad.

Govoreći o drugoj optužbi o nedozvoljenom držanju oružja, pojasnio je da je pištolj zadužio u sklopu profesionalne službe.

“Kada sam podnio ostavku, prvi dan, pištolj sam odnio kod majke”, rekao je.

Kako je naveo, čekao je poziv od kolege sa kojim je komunicirao oko razduživanja oružja.

Dodao je da je taj pištolj dobio od kolege, tadašnjeg pomoćnika Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Uručen mi je u kabinetu i tada je stigao kontingent tih pištolja koji su po odluci MUP- a dodijeljeni policijskim starješinama. Ne znam kako se zagubila dokumentacija za to. To nije lično oružje”, rekao je u odbrani Stojanović.

Pustio natovaren kamion da prođe
Stojanović je optužen za krivična djela zloupotreba službenog položaja i nedozvoljeno držanje oružje i eksplozivnih materija.

On je, tvrde iz tužilaštva, zloupotrebom službenog položaja oštetio državnu kasu za 112.504 eura.

“Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni, 31. marta 2018. godine, u Podgorici, kao službeno lice i javni funkcioner, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja i ovlašćenja, pribavio drugom imovinsku korist i drugom nanio štetu, a vrijednost pribavljene imovinske koristi prelazi iznos od trideset hiljada eura, jer je, u svojstvu direktora Uprave policije Crne Gore, koji rukovodi njenim radom, a nakon što je saznao da je u Podgorici zaustavljen kamion njegovog prijatelja sa cigaretama bez potrebne dokumentacije i u namjeri da spriječi da policija, u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku i Pravilnikom o načinu obavljanja određenih policijskih poslova i primjeni ovlašćenja u obavljanju tih poslova, prikuplja obavještenja od vozača kamiona, privremeno od njega oduzme kamion i cigarete, kako bi se obezbijedili predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz i podnese krivičnu prijavu državnom tužiocu, izdao naređenje da policija vozača pusti da kamionom sa cigaretama nastavi kretanje”, naveo je ranije u saopštenju državni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.