Crna hronika

Izrađena i usvojena strategija za istraživanje ratnih zločina

Autor Anđela Vukčević Izvor CdM

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović naglasio je da će Specijalno državno tužilaštvo, kao tužilaštvo nadležno za postupanje u predmetima ratnih zločina, Strategiju sprovoditi s ciljem unapređenja istraživanja ratnih zločina i postizanja pravde u Crnoj Gori.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Neophodnost suočavanja sa prošlošću, uspostavljanje i jačanje principa vladavine prava, nameće Državnom tužilastvu obavezu da unaprijedi postupanje i intenzivira rasvjetljavanje slučajeva ratnih zločina. Upravo je u cilju obezbjeđivanja kontinuiranog, proaktivnog i sistemskog pristupa u procesuiranju ovih krivičnih djela, Vrhovno državno tužilaštvo izradilo i usvojilo Strategiju za istraživanje ratnih zločina (Strategija) koja se odnosi na period 2024-2027. godine.

To je saopštio vrhovni državni tužilac (VDT) Milorad Marković u Podgorici prilikom predstavljanja Strategije, dokumenta koji je, uz prateći Akcioni plan za 2024-2025.godinu, izrađen uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

“Riječ je o kvalitetnom, sveobuhvatnom dokumentu koji se fokusira na četiri strateška cilja – unapređenje efikasnosti istraga, zaštitu i podršku žrtvama i svjedocima, poboljšanje mehanizama za otkrivanje sudbine nestalih lica, kao i povećanje transparentnosti prilikom postupanja u predmetima ratnih zločina”, istakao je Marković.

Za izradu dokumenta vrhovni državni tužilac formirao je Radnu grupu u čiji rad je bio uključen nevladin sektor.

Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović naglasio je da će Specijalno državno tužilaštvo, kao tužilaštvo nadležno za postupanje u predmetima ratnih zločina, Strategiju sprovoditi s ciljem unapređenja istraživanja ratnih zločina i postizanja pravde u Crnoj Gori.

„Izrada i primjena detaljnog Akcionog plana obezbijediće efikasnu i koordinisanu primjenu Strategije, što je od ključne važnosti za uspjeh ovog poduhvata, jer suština nije u donošenju samog strateškog dokumenta, već u tome da donese konkretne rezultate i napredak, a Specijalno državno tužilaštvo će svojim postupanjem osigurati da se ova Strategija sprovede na način koji će unaprijediti istraživanje ratnih zločina i dovesti do konkretnih rezultata“, naveo je Novović.

Zamjenik šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Rikardo Seri istakao je da Strategija može označiti korak naprijed u poboljšanju efikasnosti istraga ratnih zločina i unapređenju pravde za žrtve i njihove porodice.

„Sprovođenje strategije, uz efikasno praćenje i evaluaciju, biće ključno za postizanje ovih ciljeva. Jedno od završnih mjerila u Poglavlju 23 odnosi se na postupanje zemlje u vezi sa ratnim zločinima. Da bi ispunila ovo ključno mjerilo, Crna Gora mora uspostaviti kredibilan i održiv bilans rezultata u istragama, procesuiranju i presudama u slučajevima ratnih zločina, uz punu saradnju sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove, kao i obezbijediti pristup pravdi i reparacije za žrtve. Konstruktivna regionalna saradnja takođe je od suštinskog značaja za rješavanje preostalih slučajeva nestalih osoba“, izjavio je Seri.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Ekaterina Paniklova, naglasila je posvećenost UNDP-a jačanju regionalne saradnje među pravosudnim i organima za sprovođenje zakona, koji igraju ključnu ulogu u ovim procesima, ističući i važnu ulogu civilnog sektora. Podsjetila je da je kroz regionalnu inicijativu EU i UNDP-a podržano pet projekata NVO-a iz Crne Gore fokusiranih na tranzicionu pravdu, pomirenje, suočavanje s prošlošću i pružanje direktne podrške žrtvama i svjedocima ratnih zločina.

„Ova inicijativa odražava dvije decenije saradnje između EU i UNDP-a. Strategija za istraživanje ratnih zločina još jedna je važna karika sveobuhvatnog rada koja povezuje ove složene, ali neophodne procese. Ovaj dokument je više od pravnog okvira, jer stvara prostor za izgradnju jačih, inkluzivnijih institucija i njegovanje kulture sjećanja, kako se zločini iz prošlosti nikada ne bi ponovili. Samo na ovaj način možemo napredovati ka mirnijem, pravednijem i otpornijem svijetu“, poručila je Paniklova.

Javno predstavljanje Strategije organizovano je u okviru regionalnog projekta “Podrška Evropske unije izgradnji povjerenja na Zapadnom Balkanu”, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Projekat podržava aktivnosti izgradnje povjerenja u regionu, jačanja vladavine prava i društvene otpornosti i kohezije, te pristupanja Evropskoj uniji, razvoja i održivog mira u regionu.