Crna hronika

Naložena provjera odluke da se Veljović brani sa slobode

Autor Milica Mrvaljević Izvor Pobjeda

Na tu odluku žalbu Apelacionom sudu uložilo je Specijalno državno tužilaštvo.

Izvor: Uprava policije

Vijeće Apelacionog suda ukinulo je rješenje Višeg suda u Podgorici kojim je, 18. jula,ukinut pritvornekadašnjem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću, kako piše Pobjeda.

Bivši šef policije je odlukom krivičnog vijeća Višeg suda kojim predsjedava sutkinja Vesna Kovačević u julu napustio Istražni zatvor u Spužu gdje se nalazio nepunih godinu, pošto je 24. jula prošle godine uhapšen zbog sumnje da je 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je 2018. godine formirao Aleksandar Mrkić radi šverca cigareta i pranje para.

Na tu odluku žalbu Apelacionom sudu uložilo je Specijalno državno tužilaštvo.

Veljović je pušten na slobodu uz mjeru zabrane napuštanja stana i prostorija u kojma boravi uz elektronsku kontrolu osim u slučajevima kada mu je neophodno liječenje ili to nalaže neka druga okolnost.

Odluci za ukidanje pritvora prethodilo je višečasovno izlaganje vještaka medicinske struke Nemanje Radojevića u vezi sa zdravstvenim stanjem Veljovića.

Puštanju Veljovića da se brani sa slobode protivio se tada specijalni tužilacVukas Radonjić, u nekoliko navrata, tražeći odgovore od vještaka Radojevića - da li bi razvoj bolesti bio isti i da je Veljović na slobodi, u kojoj mjeri uslovi na slobodi mogu uticati na poboljšanje zdravstvenog stanja Veljovića...

Tužilac Radonjić je tada od sudije Kovačević tražio na uvid naredbu o sprovođenju vještačenja medicinske dokumentacije. Ona mu to, međutim, nije dozvolila.

Radonjić i njegov kolega, državni tužilacJovan Vukotić, tog dana su optužili Vijeće suda, kojim predsjedava Kovačević, da je prekoračilo svoja ovlašćenja i preuzelo ulogu zatvorskog doktora izdavanjem naredbeo sprovođenju vještačenja medicinske dokumentacije optuženog Veljovića.

Tužioci su u dopisu, koji su uputili sudu, naveli da se trajanje pritvora ne može uslovljavati zdravstvenim stanjem pritvorenika, niti se on može ukinuti zbog toga.

Osim veljovića i Mrkića na optužnici su Nikola Mrkić,Mujo NikočevićiArsenije Kalezić, koji se nalaze u pritvoru, zatimStefan Bubanja,Nikola Bubanja,ŽeljkoiDušicaBulatović,Predrag Veljić,Borislav Lečić,Nemanja Anđelković,Goran Gluščević,Nikola BačilovićaiSadigElnagar.

Veljović je u martu prilikom kontrole dokaza protiv njega tvrdio da je optužnica Specijalnog tužilaštva protiv njega besmislena, zlonamjerna i motivisana političko-policijskim progonom određenih struktura. On je kazao da zna ko je nalogodavac njegove političke i medijske kompromitacije i satanizacije.

On se konkretno tereti da je 25. decembra 2020. godine Mrkiću dojavio da će policija pretresti prostorije koje koristi pripadnik njegove kriminalne organizacije Mujo Nikočević. B.R.

Možda ce vas zanimati