Crna hronika

VIŠI SUD: POLICIJA JE OBAVIJEŠTENA DA SMO PUSTILI ČAĐENOVIĆA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Iz podgoričkog Višeg suda tvrde da su 5. septembra odobrili optuženom Saši Čađenoviću da privremeno napusti stan zbog porodičnih obaveza i da su o tome obavijestili policiju.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Više izvora “Vijesti” dan ranije saopštilo je da su policajci bezuspješno na kućnoj adresi tražili bivšeg specijalnog tužioca, ne znajući da mu je Viši sud dozvolio da zbog jednogodišnjeg pomena članu familije napusti stan.

Sagovornik lista potvrdio je da su policijski službenici bili u redovnom obilasku Čađenovića koji je u kućnom pritvoru, ali da ga nisu našli u stanu, kako pišu Vijesti.

“Sve smo blokirali, ali naknadno je utvrđeno da Čađenović ima odobrenje. O tome nas, međutim, niko prethodno nije obavijestio”, kazao je izvor “Vijesti” iz vrha Uprave policije.

Ni Viši sud ni Uprava policije prekjuče nisu odgovarali na pitanja “Vijesti”.

“Dana 5. 9. 2024. godine ovaj sud je odobrio da okrivljeni S. Č. privremeno napusti stan radi održavanja jednogodišnjeg pomena... dana 12. 9. 2024. godine. Navedeno odobrenje upućeno je i Upravi policije”, piše u odgovorima Višeg suda koje potpisuje samostalna savjetnica za odnose s javnošću Marija Raković.

Čađenoviću je sredinom jula ukinut pritvor, u kom je praktično bio od hapšenja u decembru 2022. godine.

Potom je pušten na slobodu, ali uz zabranu napuštanja stana.

On je lišen slobode zbog sumnje da je počinio krivično djelo - stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotrebe službenog položaja.

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči ga da je službeno djelovanje podredio interesima kavačkog kriminalnog klana, na čelu sa Radojem Zvicerom.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici u oktobru prošle godine potvrdilo je optužnicu protiv njega.

Optužnicom je predstavljeno da je tokom druge polovine 2020. godine postao pripadnik kriminalne organizacije koju je na teritoriji više zemalja stvorio Zvicer i da je u djelovanju kriminalne organizacije postojao uticaj na državno tužilaštvo.

“Pri čemu je okrivljeni Saša Čađenović, kao specijalni tužilac, s drugim pripadnicima kriminalne organizacije iz Uprave policije, u cilju realizacije kriminalnog plana prihvatio da izvršava naredbe i uputstva organizatora kriminalne organizacije koja su mu prenesena preko drugih pripadnika kriminalne organizacije, da prikriva izvršioce najtežih krivičnih djela i ne pokreće krivične postupke protiv njih”, navodi se između ostalog u optužnici, kako pišu Vijesti.