Crna hronika

VUŠOVIĆ I ZVICER TRAŽILI UBISTVO KANA?

Autor Vasilisa Grgurević

Budvani Davor Kordić i Aleksandar Ćetković uhapšeni su juče u akciji pripadnika Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO), zbog sumnje da su dio kriminalne grupe šefa kavačkog klana Radoja Zvicera koja je planirala ubistvo Marka Ljubiše zvanog Kan.

Izvor: Uprava policije

To je učinjeno po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), a protiv njih i Marija Miloševića, Danila Tešića, Radovana Mujovića i Ivana Biletića podnijeta je krivična prijava zbog stvaranja kriminalne organizacije.

Zvicer i Nikola Vušović zvani Džoni osumnjičeni su i za krivično djelo - ubistvo u pokušaju putem podstrekavanja.

“Prethodno su tokom izviđaja prikupljeni dokazi da je osumnjičeni R. Z. i N. V., u 2020. godini, u Crnoj Gori i Srbiji, organizovali kriminalnu organizaciju čiji pripadnici su postali ostali osumnjičeni, ali i optuženi: L. I. (Lazar Ilić), S. S. (Strahinja Savić), G. M. (Grga Milićević), M. K. (Miloš Klečko) i N. M. (Nikola Mileković), koja je djelovala tokom te i naredne godine, sa ciljem vršenja krivičnih djela ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, dok su osumnjičeni organizatori izvršavajući kriminalni plan, kod optuženih L. I. i S. S., stvorili odluku da liše života oštećenog M. Lj., sa nadimkom K., zbog čega su optuženi preduzimali određene radnje u tom cilju, ali su u izvršenju krivičnog djela spriječini jer ih je policija lišila slobode, u Budvi, u januaru 2021. godine”, navodi se u saopštenju koje potpisuje specijalni tužilac i portparol SDT-a Vukas Radonjić.

Podsjeća da je Specijalno državno tužilaštvo, u julu 2021. godine pred Višim sudom u Podgorici, podnijelo optužnicu protiv Ilića, Savića, Milićevića, Klečka i Milekovića za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, koja je potvrđena i stupila je na pravnu snagu.

Prema navodima optužnice, Ilić, Savić, Milićević, Klečko i Mileković su tokom 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala nepoznata osoba sa nadimkom Džoni.

Osim njih, članstvo u toj kriminalnoj organizaciji prihvatila su za sada i druga neidentifikovana lica sa nadimcima Krojač, Mateo Odin, Sajarac, Matkal, Sepforiti i drugi.

U optužnici se navodi da je djelovanje organizacije bilo planirano na neodređeno vrijeme, u međunarodnim razmerama, uz primjenu tačno određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline.

Zadatak Ilića, piše, bio je da ispali smrtonosni hitac u Marka Ljubišu Kana dok je zaduženje Savića bilo da prati i opservira kretanje mete, ali i pruža logističku podršku izvršiocima ubistava.

Kan je navodno visokopozicionirani pripadnik škaljarskog kriminalnog klana. B. N. - V. L.