Crna hronika

ODT: TUŽILAC NAREDIO DA SE OBUSTAVI ISTRAGA U SLUČAJU "TUNEL"

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

U depo Višeg suda u Podgorici provaljeno je 8. septembra 2023. godine, a lopovi su materijalne dokaze pohranjene u toj prostoriji krali do 11. septembra, utvrđeno je istragom podgoričkog tužilaštva i policije.

Izvor: MINA

Državni tužilac Marko Mugoša u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici donio je naredbu kojom je obustavljena istraga pokrenuta u slučaju "Tunel", protiv Veljka Markovića, Milana Markovića, Dejana Jovanovića, Vladimira Erića, Katarine Baćović, Nikole Milačića i Predraga Mirotića, zbog krivičnog djela "sprečavanje dokazivanja" iz člana 390 stav 2 KZ CG u saizvršilaštvu, saznaju "Vijesti".

Ovo krivično djelo im je naredbom o sprovođenju istrage bilo stavljeno na teret.

ODT je prije par dana podnijelo optužnicu protiv osumnjičenih u predmetu "Tunel", osim Ivice Piperovića. Veljko Marković, Milan Marković, Dejan Jovanović, Vladimir Erić, Nikola Mirotić i Nikola Milačić optuženi su za krivično djelo - kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelom - teška krađa, dok je Baćović optužena za kriminalno udruživanje u sticaju sa krivičnim djelima teška krađa u saizvršilaštvu i falsifikovanje isprave, dok Marijana Vuljaja terete zbog krivičnog djela pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.

"Naime, tužilastvo u obrazloženju naradbe u bitnom zaključuje da nema dokaza da su okrivljeni izvršili krivično djelo sprečavanje dokazivanja u saizvršilaštvu, te da ne moze jasno zaključiti da su njihove radnje bile usmjerene na to da otežaju vođenje postupaka koji se vode ili su se vodili pred Višim sudom u Podgorici. Jer bez obzira što je nesporno utvrđeno da su iz depoa tog suda nestali dokazi iz spisa predmeta, na osnovu svih dokaza očigledno je da njihova namjera nije bila usmjerena u tom pravcu. Tužilastvo je zaključilo da se jedino može izvući zaključak da je okrivljenima bila namjera sticanje protivpravne imovinske koristi, zbog čega će se postupak u tom dijelu nastaviti pred nadležnim sudom", istakla je Turković, kako prenose Vijesti.

Ona je dodala da je "ovakvom odlukom, tužilaštvo potvrdilo stav odbrane da je slučaj 'Tunel' od samog pocetka bio pod snažnim političkim uticajem, obzirom da smo svedočili javnim izjavama pojedinih političara da je razlog prokopavanja tunela do depoa Višeg suda da se kontaminiraju dokazi iz istrage povodom ubistva Duška Jovanovića, te iz drugih predmeta koji se vode i koji su se vodili pred Visim sudom u Podgorici".

"Ove izjave su dale za posljedicu da se okrivljenima stavi na teret i djelo sprečavanje dokazivanja u odnosu na koje je sada obustavljen postupak. Kao branilac okrivljenog Nikole Milačića, još uvijek nisam dobila optužnicu tužilaštva i poziv suda na ročište povodom kontrole i potvrđivanja optužnice. Ono što u svakom momentu mogu reći jeste da sam uvjerena u nevinost svog branjenika, da ću istu lako dokazati u slučaju da predmet dobije sudski epilog, obzirom da nije pribavljen apsolutno niti jedan dokaz koji bi potvrdio tezu tužilastva da je moj branjenik na bilo koji način povezan sa predmetnim događajem. Nadam se da će sud odluku povodom kontrole optužnice donijeti isključivo na osnovu dokaza u spisima predmeta i u ovoj fazi obustaviti postupak uslijed nedostatka", ocijenila je advokatica Turković, kako prenose Vijesti.

U depo Višeg suda u Podgorici provaljeno je 8. septembra 2023. godine, a lopovi su materijalne dokaze pohranjene u toj prostoriji krali do 11. septembra, utvrđeno je istragom podgoričkog tužilaštva i policije. Istražitelji su otkrili da je podzemni tunel, kroz koji su lopovi ušli u sudski depo, kopan od kraja jula.

Prema istim informacijama, istragom je do sada utvrđeno da su u tom periodu ušli u prostorije depoa, u kojem su izvršili pregled i preturanje više stvari i predmeta u kojima se vode ili su završeni sudski postupci, ali i da su obili zaključanu kancelariju u kojoj se nalazi oružje. Ukradeno je 19 komada oružja.