Crna hronika

SUD ODBIO PREDLOG ODBRANE DA SE PEKOVIĆU UKINE PRITVOR IZ ZDRAVSTVENIH RAZLOGA

Izvor Vijesti

Specijalno vijeće je prihvatilo predlog odbrane advokata Ratka Pantovića da se u nastavku dokaznog postupka u svojstvu svjedoka saslušaju Obren Gojković, te policajci iz Plužina Veselin Bakrač, Esad Šabotić I Sreten Dubljević.

Izvor: MONDO/Anđela Pešić

Planirano saslušanje tri svjedoka koje je trebalo da se održi danas u Višem sudu u Podgorici u nastavku suđenja Slobodanu Pekoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, nije se realizovalo. Predsjednica specijalnog vijeća sudija Nada Rabrenović je kazala da je službenik Sudskog savjeta Crne Gore obavijestio da nije bilo moguće uspostaviti video konferencijsku vezu sa sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Video link veza nije uspostavljena zbog tehničkih problema sa sudom u BiH, pojasnila je sudija.

Specijalno vijeće je prihvatilo predlog odbrane advokata Ratka Pantovića da se u nastavku dokaznog postupka u svojstvu svjedoka saslušaju Obren Gojković, te policajci iz Plužina Veselin Bakrač, Esad Šabotić I Sreten Dubljević, načelnik policije u Plužinama tokom 1992. godine.

Sud je odbio predlog odbrane da se iz zdravstvenih razloga ukine pritvor okrivljenom Pekoviću. Specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić protivila se predlogu, navodeći da i dalje postoje razlozi za trajanje i produženje pritvora. Advokat Pantović je kazao da niko ne može povjerovati da okrivljeni Peković može pobjeći, imajući u vidu njegovo narušeno zdravstveno stanje.

Sud je odbio brojne dokaze predloge odbrane, među kojima da se izvrši uvid u fotografiju optuženog Slobodana Pekovića iz 1992. godine, jer na fotografiji nije naznačeno vrijeme kada je sačinjena.

Sud je takođe odbio da se izvrši uvid u mejl prepisku između advokata Ratka Pantovića I advokata Branka Lukića, branioca Ratka Mladića, jer se radi o privatnoj mejl prepisci.

Odbijen je predlog odbrane da se iz spisa predmeta izdvoje izjave svjedoka Šabanović Muharema i Šabanović Hatidže.

“Smatram da je sud odbijanjem dokaznih predloga uskratio pravo na pravično suđenje optuženom Pekoviću, jer su oni bitni za njegovu odbranu”, naveo je advokat Pantović.

Suđenje se nastavlja 27. septembra i 8. oktobra. Ukoliko se suđenje ne okonča do 21. oktobra 2024. godine, Pekoviću će biti ukinut pritvor, jer tada ističu tri godine od dana kada je podignuta optužnica.

Prema navodima optužnice, Peković je 8. juna 1992. godine u vojnom napadu na selo Hum, koje pripada Opštini Foča, ubio Muja i Eminu Šabanović. Na suđenju se izjasnio da nije kriv ni za silovanje oštećene A1 u septembru 1992.

“Ne priznajem krivicu, ni krivično djelo. Ja nikada nijesam bježao, niti sam se krio. Nema razloga da bježim. Želim da dokažem svoju nevinost. U presudi haškog Tribunala generalu Ratku Mladiću, ovaj slučaj porodice Šabanović je pomenut i nevedena se imena ubica. Toga dana ja nijesam bio u selu Hum, već sam se nalazio u svom selu Žemčno u Pivi. Potukao sam se sa Obrenom Gojkovićem. O zadobijenim povredama imam medicinsku dokumentaciju i službenu zabilješku stanice policije u Plužinama gdje sam priveden”, kazao je ranije Peković na sudu.