Crna hronika

PAO TOVAR DROGE KOJI SE SLAO ZA EVROPU! Zaplijenjeno 1,672 kilograma kokaina

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Kokain je oduzet kada su agenti Kancelarije za carinu i zaštitu granica (CBP), odnosno njihovog Odjeljenja za vazdušne i pomorske operacije (AMO) u blizini južne obale ostrva Vjekes, presreli plovilo napunjeno sumnjivim tovarom.

Izvor: Profimedia

Američke službe zaplijenile su 1,672 kilograma kokaina, za koji se vjeruje da potiče od kolumbijskog Zalivskog kriminalnog klana (Golf klan) koji drogu šalje ka Evropi. Vijesti iz strane bezbjednosne službe saznaju da je i ta pošiljka narkotika, vrijedna oko 33 miliona dolara, krenula ka Starom kontinentu.

Isti izvor rekao je da agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) Sjedinjenih Američkih Država istražuju umiješanost pripadnika balkanskog narko kartela u taj nezakoniti posao, pišu Vijesti.

“Prilikom nedavnih akcija u kojima je uhapšen značajan broj pripadnika Zalivskog klana potvrđeno nam je da su dio tog klana i više državljana bivše Jugoslavije, koji su i dalje na području Južne Amerike. Upravo oni su link sa pripadnicima Balkanskog narko kartela i albanskom mafijom i važna karika u transportu kokaina ka Evropi. Operativno smo otkrili identitet većine njih, a trenutno se radi na njihovom lociranju i lišenju slobode”, kazao je taj sagovornik.

Kokain je oduzet kada su agenti Kancelarije za carinu i zaštitu granica (CBP), odnosno njihovog Odjeljenja za vazdušne i pomorske operacije (AMO) u blizini južne obale ostrva Vjekes, presreli plovilo napunjeno sumnjivim tovarom.

Iz CBP su kazali da su minule srijede, u ranim jutarnjim satima, agenti AMO otkrili brod s ugašenim svjetlima u blizini južne obale Vjeksa, nakon čega su aktivirali plava svjetla i sirenu i krenuli u potjeru.

Posada je pobjegla na obalu, a marinci CBP uspjeli su izvući brod iz plitkih voda i odvući ga u pomorsku jedinicu Fajardo, pišu Vijesti.

Unutar broda pronađeno je 60 bala kokaina, upakovanih identično ranije presretnutim pošiljkama koje Zalivski klan šalje u Evropu.

Zaplijenjeni kokain i plovilo preuzeli su agenti FBI.

“Kroz posvećenost i preciznost naših agenata CBP i Odjeljenja za vazdušne i pomorske operacije, presretnuto je preko 3.000 paundi kokaina”, kazao je Christopher Hunter, direktor AMO na Karibima.

On je istakao da i ta operacija pokazuje njihovu nemilosrdnu posvećenost sigurnosti granica i zaštiti građana od opasnosti od narkotika.

U protekla dva mjeseca američke i evropske bezbjednosne službe oduzele su više od 30 tona kokaina, od kog je najveći dio plovio ka Evropi ili pak bio spreman za transport na Stari kontinent.