Crna hronika

ŽENA PRIJAVILA UBISTVO PSA, NAKON TOG SU OTROVANA TRI NJENA

Izvor Vijesti

Kako se dodaje, službenici Odjeljenja bezbjednosti Berane “preduzimaju intenzivne mjere i radnje na identifikaciji i procesuiranju učinioca ovog krivičnog djela”.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Nakon što je beranskoj policiji prijavljeno da je prvog dana septembra u večernjim satima, u mjestu Donje Luge, nepoznato lice, najvjerovatnije iz vatrenog oružja usmrtilo psa, osnovni tužilac u Beranama kvalifikovao je krivično djelo mučenje i zlostavljanje životinja i narušavanje njihovog staništa.

To su, pored ostalog, “Vijestima” kazali iz Uprave policije (UP). Iz Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Beranama redakciji su kazali i da, u saradnji sa policijom, rade na identifikovanju počionica.

“Dežurnoj službi Odjeljenja bezbjednosti Berane je 1. septembra u 22.40 časova prijavljeno da je u mjestu Donje Luge u tom gradu nepoznato lice, najvjerovatnije iz vatrenog oružja, usmrtilo psa. Postupajući po navedenoj prijavi policijski službenici OB Berane su izašli na lice mjesta gdje je krim tehničar izvršio uviđaj. Sa događajem je upoznat tužilac u ODT u Beranama, koji je naložio da se od strane doktora veterinarske medicine izvrši pregled pomenutog psa, te sačini izvještaj, nakon čega je postupajući tužilac kvalifikovao krivično djelo mučenje i zlostavljanje životinja i narušavanje njihovog staništa”, stoji u odgovoru UP.

Kako se dodaje, službenici Odjeljenja bezbjednosti Berane “preduzimaju intenzivne mjere i radnje na identifikaciji i procesuiranju učinioca ovog krivičnog djela”.

O ubistvu psa Džigija, u mjestu Donje Luge javnost i nadležne informisala je Tatjana Radević, volonterka podgoričke organizacije za zaštitu životinja “Ruka-šapi” iz Berana, pišu Vijesti.

Kako je juče ispričala “Vijestima”, pas je vlasnički, nalazio se u šumi, nedaleko od kuće u kojoj Radević živi, vezan, a ona ga je, kako je rekla, često obilazila, da ga nahrani, da mu vode, odmrsi lanac. Prvog septembra u večernjim satima, čula je pucnjavu:

“Dana 1. 9. 2024. godine, s obzirom na to da živim i boravim u Lugovima pored Lima, gdje je nedaleko zavezan pas kangal, u blizini puta, u žbunju, te večeri oko 20.30 sati čula sam pucanj i jauk psa, dok sam hranila moje pse, kada sam završila posao sa hranjenjem, pošla sam da obiđem, kao i svaku noć što sam radila, psa kangala, vlasnika B.M, koji je nedaleko od mene... zavezan u žbunju, zbog vrućina, u hladovini, a nakon što sam došla, zatekla sam ga u ležećem položaju, bez znaka života i primijetila sam rupu na grudima, najvjerovatnije od metka, a kasnije sam vidjela još četiri rupe”, navodi ona u prijavi koji je podnijela beranskoj policiji.

U prijavi je dodala i da su joj mještani Luga i ranije više puta prijetili i zaustavljali je, prijeteći da će joj ubiti psa, iako se pas nije nalazio na bilo čijem imanju.

“I nije bio opasan, a što je najvažnije, nije bio vidljiv nikome, ali su čuli da tu boravi pas”, rekla je ona policiji.

Radević je navela i da strahuje za svoju, ali i bezbjednost svojih pasa: “Jer ja pomenutim putem gdje je pas ubijen prolazim i u kasne sate iz otkupa borovnica, jer se time bavim”.

Nakon što je protiv NN lica podnijeta prijava policiji i pošto je nedaleko od njene kuće vatrenim oružjem upucan pas vezan na lancu u šumi, Radević je dva dana kasnije ispred kuće u kojoj živi našla svoja tri psa. Zbog sumnje da su otrovani, podnijela je prijavu.

Prije desetak dana, kako je ispričala “Vijestima”, zapaljeno joj je imanje oko kuće, oko pasa.

Radević je i ranije podnosila prijave zbog mučenja i zlostavljanja životinja.

“Vijesti” su u aprilu 2022. godine objavile da su na Gradinskom polju, u beranskoj opštini, pronađeni leševi više pasa, od kojih su na pojedinima bile vidljive rane nastale vatrenim oružjem.

Prijavu nadležnima i tada je podnijela Radević. Kako su “Vijesti” tada objavile, na Gradinskom polju, uz rijeku Lim, prijatelji i ona našli su osam pasa, za koje su sumnjali da su ubijeni, a još jedan leš pronađen je tokom uviđaja policije...

Iz beranskog ODT juče su “Vijestima” rekli da je od početka 2000. godine do 5. septembra ove, tom tužilaštvu podnijete tri krivične prijave protiv pet lica, zbog krivičnog djela ubijanje i mučenje životinja i razaranje njihovog staništa, kao i jedna krivična prijava protiv nepoznatog učinioca tog krivičnog djela.

“S tim u vezi, u odnosu na dva lica je primijenjen institut odloženog gonjenja, u odnosu na jedno lice je donijeto rješenje o odbacivanju krivične prijave, za jedno lice je od strane Osnovnog suda u Beranama donijeta oslobađajuća presuda, dok je u odnosu na jedno lice donijeta osuđujuća presuda, koje je kažnjeno kaznom zatvora, a u odnosu na prijavu protiv nepoznatog lica, a u saradnji sa Upravom policije OB Berane, preduzimaju se radnje na njegovoj identifikaciji”, stoji u odgovoru koji su “Vijestima” juče dostavili iz ODT u Beranama.

Kako dodaju, u odnosu na dva predmeta, posljedica je bila sa smrtnim ishodom, uzrokovanim upotrebom vatrenog oružja, dok je u ostalim slučajevima postojalo povređivanje životinje.